Mainos
Mainos

Oikeusasiamies Lehtimaja: Lakikieli liian vaikeaa

Lainsäädännön ymmärrettävyydessä paljon on parantamisen varaa. Eduskunnan oikeusasiamies Lauri Lehtimaja on huolestunut erityisesti monimutkaistuvasta lakikielestä.

Lehtimaja, Lauri

Lehtimajan mukaan Euroopan yhteisöjen kautta on kulkeutunut käännöksinä kömpelöä ja vaikeatajuista kieltä myös kotimaiseen oikeuskieleen.
-Joillakin lainsäädännön alueilla selkeys ja ymmärrettävyys näyttävät kansainvälisen sääntelyn johdosta selvästi heikentyneen. Erityisen vakavia ymmärrettävyysongelmia on tullut ilmi kansalaisten sosiaaliturvaa koskevassa lainsäädännössä, huomauttaa Lehtimaja.

Lehtimajan mukaan lainsäädännön selkeys ja ymmärrettävyys ovat paitsi kansalaisen oikeusturvan myös hyvän hallinnon kannalta merkittävä asia.
-Erityisen tärkeää tämä on, kun on kyse kansalaisten keskeisiä oikeuksia ja velvollisuuksia koskevasta lainsäädännöstä. Lakitekstin selkeyttä ja ymmärrettävyyttä on arvioitava nimenomaan kansalaisen näkökulmasta, korostaa Lehtimaja.

Lehtimaja toi julki huolestuneisuutensa lainsäädännön vaikeaselkoisuudesta oikeusministeriölle antamassaan lausunnossa, joka koski ehdotusta valtioneuvoston lainvalmistelun kehittämiseksi. Oikeusasiamiehen mielestä oikeusministeriön ehdotuksessa olisi lisäksi tullut laajemmin pohtia säädösten ymmärrettävyyden merkitystä nimenomaan perusoikeuskysymyksenä.
(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot