Mainos

Oikeusasiamies: Omaista kuultava, jos potilasta ei elvytetä

Esille on noussut tapauksia, joissa potilaan omaiset ovat löytäneet potilasasiakirjoista maininnan elvyttämättä jättämisestä. Päätöksen on tehnyt lääkäri lääketieteellisin perustein.

Eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio pitää liian tulkinnanvaraisena nykyistä potilaslain säännöstä, joka koskee potilaan elvyttämättä jättämistä. Hän esittää, että sosiaali- ja terveysministeriö täsmentäisi säännöstä.

Oikeusasiamies on käsitellyt kanteluita, joiden mukaan potilaan omaiset ovat vasta potilasasiakirjoista löytäneet merkinnän elvyttämättä jättämisestä eli niin sanotusta DNR-päätöksestä. Sen tekee lääkäri lääketieteellisin perustein.

Oikeusasiamiehen mukaan tällaiset päätökset pitäisi tehdä yhteisymmärryksessä omaisten kanssa samaan tapaan kuin muutkin tärkeät hoitopäätökset, jos potilas ei itse kykene ilmaisemaan tahtoaan.

Elvytystä koskeva potilaslain 6. pykälä on Paunion mukaan osoittautunut käytännössä sen verran epäselväksi, ettei tilanne ole potilaiden, heidän omaistensa eikä sairaanhoidosta vastaavien oikeusturvan kannalta asianmukainen.

- Pykälän sanamuoto ei sovi tällaisia tilanteita varten. Siinä on ajateltu potilaan aktiivista hoitamista eikä niinkään sitä tilannetta, jossa jokin toimenpide jätetään tekemättä, sanoo vanhempi oikeusasiamiehen sihteeri Kaija Tanttinen-Laakkonen.

Paunio otti potilaslain säännökseen kantaa tänään. Hän on pyytänyt ministeriötä ilmoittamaan marraskuun loppuun mennessä, mihin toimiin ministeriö mahdollisesti ryhtyy.

Oikeusasiamies on tutkinut parin vuoden aikana puolenkymmentä kantelua päätöksistä, joilla potilas on jätetty elvyttämättä. Kanteluissa on pidetty nykykäytäntöjä ristiriitaisina, epäselvinä ja vaikeasti hahmotettavina.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot