Mainos
Mainos

Oikeusasiamies pyytää selvitystä CIA-vankilennoista

Eduskunnan oikeusasiamies pyytää selvityksiä siitä, oliko Suomella osuutta CIA:n vankilentoihin. Tietoja halutaan muun muassa poliiseilta, ministeriöistä, pääesikunnasta, Suomen Nato-edustustosta Brysselissä ja Tasavallan presidentin kansliasta.

Epäilyt Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n salaisista vankilennoista ja vankiloista tulivat ilmi vajaat kymmenen vuotta sitten.

Epäilyt Suomen osuudesta heräsivät toissa vuonna YK:n selvityksessä. Suomea on epäilty välilaskupaikaksi Liettuaan suuntautuvilla lennoilla.

Lentoja on selvitetty aikoinaan jo ulkoministeriössä ihmisoikeusjärjestö Amnestyn pyynnöstä. Ministeriö ei löytänyt viitteitä siitä, että Suomeen olisi laskeutunut vankilentoja.

Selvitys ei tyydytä oikeusasiamiestä, jolla on perustuslaillinen oikeus saada pyytämänsä tiedot, olivatpa ne kuinka salaisia tahansa. Ulkoministeriöllä ei ole vastaavaa oikeutta.

Oikeusasiamies pyytää tietoja helmikuun loppuun mennessä.

Katso Päivi Hannulan raportti (Seitsemän uutiset 29.11.2012)

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme