Mainos
Mainos

Oikeuskansleri arvostelee Opetushallitusta

Oikeuskansleri Paavo Nikula arvostelee Opetushallitusta oppimistulosarviointeja koskevien diaaritietojen salaamisesta.

Oikeuskansleri Paavo Nikulan mielestä Opetushallituksella ei ole perusteita salata oppimistulosarviointeja koskevia diaaritietoja. Opetushallitus perustelee diaaritietojen salaamista sillä, etteivät oppimistulosarvioinnit ole julkisuuslaissa julkisiksi määrättyjä viranomaisten asiakirjoja.

Eräät kunnat tilaavat arviointeja, joiden pohjalta Opetushallitus kokoaa koko ikäluokkaa koskevia vertailuja. Tiedot luovutetaan kunnille maksua vastaan.

Nikula huomauttaa, että varsinaiset asiakirjat ja diaaritiedot ovat eri asia. Oikeuskanslerin mielestä Opetushallituksen selvityksestä ei käy ilmi, mihin diaaritietojen salaaminen perustuu ja mitä tietoja pitäisi pitää salassa. Ainakaan selvitykseen osallistuneen kunnan nimen kertominen ei Nikulan mielestä voi aiheuttaa sellaista vahinkoa, että nimen salaaminen olisi perusteltua.

Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen

Oikeuskansleri kiinnittää Opetushallituksen huomiota hyvään tiedonhallintaan. Diaariohjelmat pitää hänestä järjestää niin, että niistä on mahdollista saada esille kaikki muu paitsi lain perusteella salaiseksi määrätty tieto.
Salaamisesta valitti oikeuskanslerille Suomen Tietotoimiston toimittaja. Helsingin hallinto-oikeus otti jokin aika sitten kantaa asiakirjojen salaamiseen hylkäämällä toimittajan valituksen. Myöskään hallinto-oikeus ei hyväksynyt Opetushallituksen käsitystä siitä, että oppimistulosarvioinnit eivät olisi viranomaisten asiakirjoja. Sen mielestä Opetushallituksen ei kuitenkaan tarvinnut luovuttaa niitä koskevia tietoja, koska asiakirjasta päättää sen teettänyt viranomainen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme