Mainos

Oikeuskansleri: Puolueettomuus vaarantui ydinvoimalupien valmistelussa

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan päätös langetti tänään synkän varjon hallituksen tekemän ydinvoimalupapäätösten ylle. Oikeuskanslerin mukaan työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Taisto Turunen (kuvassa) oli esteellinen asian valmistelussa.

Turusen esteellisyys ei Jonkan mukaan kuitenkaan vaikuttanut tehtyyn päätökseen. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ilmoittikin, ettei hallitus vedä pois eduskunnasta kahta lisäydinvoimalaa koskevaa esitystään.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) kommentoi asiaa hyvin niukkasanaisesti.

- Näihin päätöksiin ei enää palata. Tästä ei myöskään synny oikeudellisia perusteita valituksiin asiasta, Pekkarinen totesi.

Ministeriöstä vakuutettiin, että Pekkarinen on valmis kommentoimaan asiaa laajemmin heti huomisaamuna.

Turunen oli teräsyhtiö Outokummun hallituksessa aikana, jolloin se liittoutui saksalaisen E.Onin kanssa hakeakseen lupaa uudelle ydinvoimalalle. Yhtiöt perustivat Fennovoiman, jolle hallitus on linjannut periaateluvan uuden ydinvoimalan rakentamiseksi.

Turunen kannatti vain yhtä ydinvoimalaa

Ydinvoimalupavalmistelussa mukana ollut Turunen kannatti ainoastaan yhtä uutta ydinvoimalaa. Myös ministeri Pekkarinen ilmoitti alun perin kannattavansa yhtä lupaa, mutta on sittemmin hallituksen kannan mukaisesti ajanut lupaa kahdelle ydinvoimalahankkeelle.

- Myös oikeuskanslerivirastossa kuullut työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet ovat yhtäpitävästi todenneet, että osastopäällikkö Turunen päätyi virkamiesselvityksen perusteella yhteen uuteen ydinvoimalaitokseen, lukee oikeuskanslerin päätöksessä.

Kolmesta eri vaihtoehdosta Turunen oli lausuntojen mukaan kuitenkin Teollisuuden Voiman kannalla, ei Fennovoiman.

Turunen vetäytyi maan alle

Myös Turunen piti tänään niukkaa tiedotuslinjaa, eikä suostunut kommentoimaan kohua millään tavalla. Turunen on aiemmin itse katsonut, että hän ei ollut asiassa esteellinen.

Turunen toimi Outokummun hallituksesta vuodesta 2006 lähtien maaliskuuhun 2008 saakka. Vielä tuolloin oli tapana, että valtion omistajaohjauksesta vastanneella ministeriöllä oli edustus yhtiön hallituksessa, mutta käytännöstä on sittemmin luovuttu valtion osakeomistuksia hoitavan Solidiumin myötä. Tosin hallituksen jäseneksi nimitetty henkilö ei olisi tuolloinkaan saanut käsitellä yhtiöitä koskevia asioita ministeriössä.

Kaikesta huolimatta tammikuussa 2008 Turunen kuitenkin allekirjoitti Fennovoiman hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa koskevan lausuntopyynnön.

Oikeuskanslerin päätöksen mukaan vasta Turusen hallitusjäsenyyden loppupuolella kävi selväksi eturistiriita siitä, että Outokummun hallitusjäsenyydellä voidaan hyötyä taloudellisesti sähköenergian edullisemman hinnan kautta.

Jääviyskohu sai alkunsa toukokuun alussa, kun TV2:n Ajankohtainen Kakkonen kertoi maan ylimmän energiavirkamiehen vaikuttaneen Fennovoiman perustamiseen Outokummun hallituksessa. Oikeuskansleri päätti ohjelmassa olleiden tietojen perusteella ryhtyä tutkimaan asiaa.

(MTV3 - STT)

Katso Jussi Kärjen juttu

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot