Mainos

Oikeuskansleri selvittää vaalirahoituslakia

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka on pyytänyt kahdelta edelliseltä oikeusministeriltä selvitystä vaalirahoituslain toimivuudesta. Johannes Koskisen (sd.) ja Leena Luhtasen (sd.) toivotaan kertovan, miten ministeriön johto on suhtautunut vaalirahoituslakiin ja sen ongelmiin.

Jonkan mukaan jo tehdyistä selvityksistä voi päätellä, että ministeriön virkamiehet ovat vuosien varrella kiinnittäneet ministeriön johdon huomiota lain ja sen soveltamisen ongelmiin. Sen sijaan jää avoimeksi, miten johto on asiaa arvioinut.

Vaalirahoituksesta nousi valtava keskustelu viime keväänä, kun kävi ilmi, että viime eduskuntavaalien jälkeen jätetyt vaalirahailmoitukset olivat monen kansanedustajan osalta hyvin puutteellisia. Iso joukko kansanedustajia täydensikin ilmoituksiaan.

Sittemmin on käynyt ilmi, että vastaavia ongelmia on havaittu jo ainakin vuodesta 2003 lukien, Jonkka perustelee selvityspyyntöään.

-Tarkoitukseni on selvittää, miten oikeusministeriössä on menetelty vaalirahoituslain soveltamisessa ja onko siellä ryhdytty havaintojen edellyttämiin toimenpiteisiin.

Ex-ministereiltä toivotaan selvitystä neljän viikon kuluessa.

Koskinen toimi oikeusministerinä keväästä 1999 syksyyn 2005 ja Luhtanen siitä eteenpäin kevääseen 2007 asti. Koskinen on nykyään eduskunnan varapuhemies. Luhtanen tippui eduskunnasta viime eduskuntavaaleissa.

Koko kesä selvityksiä

Jonkka puuttui jupakkaan kesäkuun alussa, jolloin hän pyysi oikeusministeriöltä selvitystä siitä, miten ilmoituksia ministeriössä käsitellään ja miten vallitsevaa käytäntöä voidaan perustella oikeudellisesti. Ministeriö antoi oman vastauksensa kesällä, mutta Jonkka pyysi ministeriöltä vielä lisäselvitystä Lapin yliopiston lainkäytön professori Jyrki Virolaisen tekemän kantelun takia.

Jonkka viittaa pyynnössään viikko sitten valmistuneen lisäselvityksen tietoihin. Muun muassa vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoi lausunnossaan esittäneensä vuonna 2004 silloiselle oikeusministeri Koskiselle, että vaalirahoituksen sääntelyn toimivuus olisi syytä arvioida ja tehdä ehdotuksia sen kehittämisestä.

Laki vaalirahoituksesta ilmoittamisesta tuli voimaan toukokuussa 2000.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot