Mainos
Mainos

Oikeuskansleri: Tietosuojalain valmistelussa puutteita

Oikeuskanslerin lausunnon mukaan perusoikeuksien punninta on jäänyt sähköisen tietosuojalain valmistelussa liian vähälle huomiolle.

Oikeuskansleri Paavo Nikula katsoo, että sähköisen tietosuojalain valmistelussa on selviä puutteita.

Nikula antoi tänään lausuntonsa liikenne- ja viestintäministeriölle sen valmistelemasta tietosuojalain muutoksesta. Lakimuutos antaisi työnantajalle oikeuden tarkkailla työntekijöiden sähköpostien tunniste- eli lähettäjä- ja vastaanottajatietoja.

Lievimmissä tapauksissa kysymys olisi luvattoman käytön valvonnasta. Vakavammissa tapauksissa puolestaan tunnistetietoja voitaisiin käsitellä sen selvittämiseksi, onko yritysten liikesalaisuuksia tai valtion valtiosalaisuuksia luovutettu vieraisiin käsiin. Laki ei sallisi itse viestien sisällön tarkastelua.

Lausunnon mukaan perusoikeuksien punninta on jäänyt esitysluonnoksessa liian vähälle huomiolle. Esitysluonnoksessa on tarkasteltu uusia säännöksiä lähinnä vain perustuslaissa turvatun omaisuuden suojan kannalta ja koskien työnantajien taloudellisten oikeuksien turvaamista.

Oikeuskanslerinviraston osastopäällikön esittelijäneuvos Risto Hiekkataipaleen mukaan on selvää, että tietoverkkojen ja tietopalvelujen omistajalla eli työnantajalla on jonkinlainen oikeus valvoa, mitä heidän työntekijöilleen antamillaan työvälineillä tehdään. Hän sanoo, että tätä täytyy kuitenkin punnita suhteessa viestinnän luottamuksellisuuteen.

Viestintäsalaisuuden suoja kattaa kaikki viestinnän muodot ja viestintävälineet. Myös sähköpostiviestien ja tietoaineistojen tunnistetiedot kuuluvat perusoikeutena turvattuun viestintäsalaisuuteen.

Viestin lähettäjä- ja vastaanottajatiedot eivät ole samalla tavoin viestinsalaisuuden ydinaluetta kuin viestien sisältö. Lausunnon mukaan tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että tunnistetietoja voitaisiin käyttää ehdoitta kunhan asiasta sovitaan vain lailla.

Oikeuskansleri katsoo, että perusoikeuskysymyksiä tulisi punnita ja selostaa paljon seikkaperäisemmin ja monipuolisemmin kuin nykyisessä lakiesitysluonnoksessa on tehty.

Lakiehdotuksen mukaan työnantaja voisi tarkkailla sähköpostin käyttöä jo ennen yksilöidyn rikosepäilyn syntymistä. Nikula huomauttaa, että uusi lainsäädäntö mahdollistaisi työnantajalle sellaisia oikeuksia, joita edes poliisilla ei ole.

Oikeuskansleri painottaa, että esityksestä puuttuu kokonaan kansainvälinen lainsäädännöllinen vertailu. Myöskään muita ministeriöitä ei ole asian valmistelun yhteydessä kuultu.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme