Mainos
Mainos

Oikeuskansleri: Tuomioistuimet edelleen kantelujen yleisin kohde

Viime vuosien aikana on tuomioistuinten toiminta pysynyt kanteluasioiden ykköskohteena. Eniten kanteluja aiheutti yleisten tuomioistuinten menettely riita-asioissa. Näitä kanteluja oli valtaosa (125) kaikista tuomioistuinkanteluista (220). Seuraavaksi eniten kanneltiin poliisin, valtioneuvoston ja ministeriön tai sosiaaliviranomaisen toiminnasta. Kantelujen ratkaisuaikojen keskiarvo oli 25 viikkoa.

Oikeus

Oikeuskanslerinviraston vuotta 1999 koskevan kertomuksen mukaan virastoon saapui tutkittavaksi kaikkiaan 1 239 yksityisten henkilöiden lähettämää kanteluasiaa. Näistä 1 190:ssä annettiin ratkaisu. Tutkituista kanteluista 14 % johti viranomaisen toiminnan arvostelemiseen tai ohjaamiseen tai muuhun toimenpiteeseen.

Perus- ja ihmisoikeusasiat keskeisiä

Oikeuskansleri Paavo Nikula

Vuosikertomuksen perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen valvontaa koskeva osa on laajentunut. Jaksossa on käsitelty perus- ja ihmisoikeuksia sekä valtioneuvoston että muun viranomaistoiminnan valvonnan kannalta. Jaksossa olevien selostuksien mukaan oikeuskanslerinvirastossa on jouduttu puuttumaan mm. tasavertaisten äänestysmahdollisuuksien turvaamiseen, sananvapauden toteutumiseen ja petoeläinkannan säätelyyn.

Kertomuksessa selostetaan lisäksi vuoden 1999 lopulla aloitetun EU:n perusoikeuskirjan valmistelua. Oikeuskansleri Paavo Nikula on jäsenenä perusoikeuskirjan valmistelukunnassa, joka koostuu unionin parlamentin sekä jäsenmaiden edustajista.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot