Mainos

Oikeusministeri ei halua kouluarviointeja salaisiksi

Korkein hallinto-oikeus määräsi tiistaina ennakkopäätöksessään Vantaan kaupungin julkistamaan koulujensa arvioinnit.

Oikeusministeri Johannes Koskinen pitää tarpeettomana tiukentaa lakeja kouluarviointien tulosten salaamiseksi. Eri koulujen menestys on tähän asti pidetty Suomessa salassa, mutta korkein hallinto-oikeus (KHO) määräsi tiistaina ennakkopäätöksessään Vantaan kaupungin julkistamaan arvioinneista myös koulukohtaiset tiedot.

- Tämä oli odotetunlainen päätös, huomauttaa Koskinen.

Hän toteaa julkisuuslain lähtevän siitä, että asiakirjat ovat julkisia, jollei salaamiseen ole vahvaa syytä. Sama koskee hänen mielestään myös lain säätämistä: pykäliä voidaan tiukentaa vain todella vahvoilla perusteilla, joita kouluvertailuista ei löydy.

Opetusministeriössä on jo pari vuotta pohdittu lainmuutoksia, jottei kouluista arviointitietojen perusteella laadittaisi rankinglistoja. Heti KHO:n päätöksen jälkeen Koskisen puoluetoveri opetusministeri Tuula Haatainen sanoi, että päätös otetaan huomioon, kun arviointitietojen julkisuutta koskevaa lainsäädäntöä täsmennetään. Oikeusministeri Koskinen ei tähän halua ryhtyä.

- Nähdäkseni perusteita siihen ei ole, oikeusministeri arvioi.

- Siitä kannattaisi keskustella vähän avarammin ennen kuin lähdetään tällaista väsäämään.

Hän pitää kuitenkin tärkeänä sitä, ettei koulujen vertailumenestyksestä anneta julkisuudessa "absoluuttisen totuuden" kuvaa.

"Vähän niskoittelua"

Esimerkiksi Tampere ja Espoo ovat KHO:n päätöksen jälkeen ilmoittaneet julkistavansa myös omien koulujensa tulokset, kun taas Helsinki ja Turku eivät ainakaan toistaiseksi aio kertoa omien koulujensa eroista. Helsingissä opetuslautakunta päätti salaamisesta viimeksi huhtikuussa. Päätös perustui samoihin julkisuuslain, perusopetuslain ja lukiolain kohtiin, joilla myös Vantaa oli KHO:n kumoamassa päätöksessä perustellut salassapitoa.

- En usko, että lautakunnan näkemys siitä olisi muuttunut, sanoi Helsingin opetustoimenjohtaja Rauno Jarnila päivällä Helsingin Sanomissa.

Oikeusministeri Koskisen mielestä muiden kuntien haluttomuus noudattaa KHO:n ennakkopäätöstä on "vähän niskurointia", jos kyse on samanlaisista arviointitutkimuksista kuin Vantaalla. Hän huomautti, että hallinto-oikeudet ja KHO itse ratkaisevat jatkossa samanlaiset tapaukset ennakkopäätöksen mukaisesti.

Vantaan koulutietojen salaamisesta valitti oikeuteen Suomen tietotoimiston toimittaja. Samasta asiasta oli valittanut myös vantaalainen mies.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot