Mainos
Mainos

Oikeusministeriö ehdottaa käräjäoikeuksien määrän puolittamista

Jos oikeusministeriön ehdotus käräjäoikeuksien määrän puolittamisesta toteutuu, työ- ja asiointimatkat tuomioistuinten kanslia- ja istuntopaikkakunnille saattavat muodostua hyvinkin pitkiksi. Pelkona on, että tätä kautta kustannukset ja ajanhukka kasvavat. Lisäksi huolta on aiheuttanut se, että esimerkiksi asianajotoimistoja siirtyy paikkakunnille, jossa sijaitsevat käräjäoikeuksien päätoimipaikat.

- Osaltaan pelot ovat aiheellisia erityisesti sellaisilla paikkakunnilla, joilla käräjäoikeuksien toimipiste kokonaan lakkaa, hallitusneuvos Heikki Liljeroos myöntää.

Pitkät matkat tuottavat eniten harmia tuomioistuinten työntekijöille, mutta myös asiakkaille niistä saattaa koitua haittaa. Esimerkiksi voidaan ottaa Nurmes, jossa tarkoituksena on, että käräjäoikeuden nykyinen henkilökunta sijoittuu joko Joensuun käräjäoikeuteen tai menee muualle töihin.

- Se on tietysti pitkä matka näiden ihmisten kannalta, Liljeroos toteaa.

Matkaa Nurmeksesta Joensuuhun on reippaasti yli sata kilometriä.

Kuusamosta Ouluun matka on tätäkin selvästi pidempi, yli 200 kilometriä. Suunnitelmissa on, että Kuusamoon jäisi sivukanslia ainakin kolmeksi vuodeksi.

Tavoitteena erikoistumaan kykenevät käräjäoikeudet

Nykyinen verkosto on palvellut aiempaa asutusta. Nyt iso osa kansalaisista ja heidän bisneksistään toimii etelässä ja suurten asutuskeskusten läheisyydessä.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) sanoo, että uudistuksen myötä resursseja pystytään takaamaan paremmin sinne, missä on eniten juttuja eli käytännössä ihmisiä, liike-elämää ja varsinkin aktiivisessa rikoksentekoiässä olevaa väestöä.

- Meillä on yliresurssointia joillakin harvemmin asutummilla paikoilla suhteessa siihen, kuinka järkyttävän pitkät jonot ja aliresurssointi meillä on joillakin muuttovoittopaikkakunnilla.

Braxin mukaan uudistuksen logiikkana on, että Suomeen saadaan vahvoja, erikoistumaan kykeneviä, hyviä käräjäoikeuksia. Suuremmissa yksiköissä tuomarit voivat hankkia laajemman juttutarjonnan avulla monipuolista kokemusta. Toisaalta tuomareilla on mahdollisuus erikoistua.

Oikeusapupalvelujen saatavuus luvataan turvata

Lähtökohtana asiakkaiden osalta on, että henkilökohtainen asiointitarve käräjäoikeudessa on vähäistä etenkin sen jälkeen kun kiinteistöasioiden kirjaaminen eli lainhuutojen ja kiinnitysten käsittely siirtyy Maanmittauslaitokselle. Asiointitarvetta vähentää myös sähköisen asioinnin kehittäminen ja se, että rikosasioita käsitellään kohtalaisen paljon kirjallisessa menettelyssä. Istunnoissa ihmisten kuitenkin pitää olla läsnä.

- Tästä syystä esitetään, että päätoimipaikkojen (27) lisäksi jää viisi sivukansliaa ja 33 muuta istuntopaikkaa. Liljeroos sanoo. Hän muistuttaa, että vastaajia ja todistajia voidaan kuulla myös videon välityksellä.

Oikeusapupalvelujen saatavuus eri puolilla maata aiotaan turvata mahdollisimman suurella määrällä oikeusaputoimistojen toimipisteitä. Liljeroos arvioi, että pisteitä tulee olemaan varmasti yli 150.

- Tarkoituksena on kannustaa käräjäoikeuksia pitämään paljon istuntoja sivuistuntopaikoissa, jolloin se todennäköisesti turvaa myös paremmin sitä, että mahdollinen asianajotoimisto säilyy paikkakunnalla, hallitusneuvos kertoo.

Oikeusministeriön lähtökohtana on, että uudistuksen takia henkilöstöä ei irtisanota.

- Mahdollinen poistuma tapahtuu luonnollisen poistuman kautta ja pidemmän ajan kuluessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme