Mainos
Mainos

Oikeusministeriö paimentaa ministeriöitä avoimuuteen

Oikeusministeriö haluaa, että ministeriöt noudattaisivat julkisuuslakia aiempaa paremmin.

Oikeusministeriö patistelee ministeriöitä noudattamaan julkisuuslakia paremmin. Oikeusministeriö lähetti viime perjantaina ministeriöille kirjeen, jossa se pyytää niitä huolehtimaan paremmin muun muassa asiakirjapyynnöistä tehtävien päätösten laadun parantamisesta ja tiedonsaantipyyntöjen asianmukaisesta kirjaamisesta.

Viranomaisten toiminnan avoimuutta säätelevä julkisuuslaki tuli voimaan vuonna 1999. Siihen liittyvät muutokset tulevat voimaan ensi kuun alusta. Muutokset koskevat viranomaisten asiakirjojen kopioista perimien maksujen määräytymistä. Myös asiakirjojen salassapitoaikaa sekä vaitiolovelvollisuutta koskevat säännökset muuttuvat.

Julkisuuslain täytäntöönpanon yhteydessä on havaittu ongelmia, jotka vaativat oikeusministeriön mukaan käytäntöjen muuttamista ja virkamiesten koulutusta. Ongelmia on tullut esimerkiksi siitä, että salaiseksi julistetun asiakirjan julkisesta osasta ei saa tietoja. Toiseksi jos tiedonsaanti jostain asiasta estetään, päätöstä ei aina perustella riittävän hyvin eikä asiakirjapyyntöjä kirjata kunnolla.

Ministeriön mukaan puutteet eivät aina johdu siitä, että säännökset olisivat tulkinnanvaraisia. Pikemminkin on kyse tiedon puutteesta tai haluttomuudesta noudattaa julkisuussäännöksiä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme