Mainos

Oikeusministeriö: Vankien terveydenhoidon kustannusjako selkiinnytettävä

Oikeusministeriön vankeinhoito-osasto vaatii selkiinnyttämistä vankien terveydenhuollosta aiheutuviin kustannuksiin valtion ja kuntien välillä.

Vankeinhoito-osaston mielestä työnjako on jäänyt epäselväksi myös asiaa selvittäneen oikeusministeriön työryhmän käsittelyssä. Myös työryhmä ehdottaa erityisen neuvottelukunnan asettamista. Siihen kuuluisi edustajia oikeusministeriön vankeinhoito-osastosta, vankeinhoitolaitoksesta, sosiaali- ja terveysministeriöstä, Suomen kuntaliitosta sekä terveydenhuollon ja päihdehuollon paikallistasolta.

Kiistaa kustannuksista on käyty kahden leirin välillä. Nykykäytännön mukaista kustannusten kuulumista valtiolle ovat kannattaneet sosiaali- ja terveysministeriö ja kuntaliitto, kun taas valtiovarainministeriön ja oikeusministeriön edustajat kannattavat osan kustannuksista siirtämistä kunnille. Näitä olisivat rangaistuslaitoksen ulkopuolella oleva erikoissairaanhoito, päivystystapauksissa terveyskeskuksissa annettava hoito ja eräät tartuntatautien hoitoon tarkoitetut lääkkeet.

Työryhmä päätyi esittämään kahta eri vaihtoehtoa. Toisen mukaan valtion tulisi maksaa vankien terveydenhuollon kustannukset kokonaisuudessaan, toinen näkökanta puoltaa vankilan ulkopuolella julkisen terveydenhuollon piirissä annettavan hoidon jäämistä vangin kotikunnan kustannettavaksi. Kesäkuun alussa tuli mahdolliseksi uusi järjestelmä, jonka mukaan päihdehuollon tarpeessa oleva vanki voidaan sijoittaa määräajaksi vankilan ulkopuoliseen laitokseen. Päihdehuollon ollessa osa vangin osallistumisvelvollisuuden täyttämistä sen maksaisi vankeinhoitolaitos.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot