Mainos
Mainos

Oikeustieteen tohtori: Suomessa tulkitaan lakia liian kirjaimellisesti

Lakia tulkitaan Suomessa liian sananmukaisesti.

Oikeustieteen tohtorin Päivi Tiilikan vastavalmistuneen selvityksen mukaan kirjaimelliset tulkinnat selittävät Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta tulleiden langettavien tuomioiden suuren määrän. Suomi on saanut nuhteita erityisesti sananvapauden rajoittamisesta.

- Suomen lainsäädäntö olisi mahdollistanut sananvapausmyönteiset ratkaisut tapauksissa, joista ihmisoikeustuomioistuin on antanut Suomelle langettavan päätöksen, Päivi Tiilikka sanoo.

Tiilikan mukaan Suomessa ei osata olla luovia ja soveltaa ratkaisulinjoja. Toisaalta hän myös toteaa, että ihmisoikeustuomioistuinten päätökset voivat riippua siitä, ketkä sen jaostossa sattuvat kulloinkin olemaan.

EIT on tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä antanut Suomelle 12 langettavaa tuomiota. Määrä on suuri, sillä esimerkiksi Norjalla tuomioita on viisi ja Ruotsilla kaksi.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) arvelee, että Suomea on kohdeltu ihmisoikeustuomioistuimessa "aika vaativin kriteerein".

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot