Mainos
Mainos

Oletko kyllästynyt viranomaisten kapulakieleen? Vielä ehdit antamaan palautetta

Viranomaisten kielenkäyttöön pystyy vielä tänään vaikuttamaan.

Opetusministeriön perustama virkakielityöryhmä on pyytänyt suomalaisia antamaan palautetta siitä, miten viranomaiset viestivät ja miten niiden pitäisi viestiä. Tänään on viimeinen päivä kertoa ajatuksensa Kotimaisten kielten keskuksen eli Kotuksen verkkosivuilla.

Kotuksen johtaja Pirkko Nuolijärvi kertoo, että ideoita oli loppuviikosta tullut parisensataa. Myös myönteistä palautetta on tullut.

Yhdeksi ongelmaksi ihmiset ovat maininneet sen, että esimerkiksi päätöksissä varsinainen päätös on upotettu tekstimassan sisälle. Toinen ongelma on, että viranomaisten kieli muistuttaa liikaa lakikieltä.

Kielikonsultti Riitta Suominen löytää viranomaiskielen vaikeudelle useita syitä. Joku ehkä haluaa korostaa omaa asiantuntijuuttaan vaikealla kielellä, ja virkamiehet myös kopioivat ilmaisuja vanhempien kollegojen teksteistä. Lisäksi lakiteksti vaikuttaa yleistajuiseksi tarkoitettujen tekstien muotoiluun.

– Päätösten muotoilut kopioituvat helposti esimerkiksi verkkotiedotteisiin, vaikka tekstilaji ja kohderyhmä muuttuvat.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme