Mainos
Mainos

Olga Tokarczuk: Vaeltajat

(Otava) Kääntäjä: Tapani Kärkkäinen

Arvio: Hilkka Hyrkkö

Harvoin ovat kirjan nimi ja kuvaukset liepeissä ja takakannessa näin osuvia. Olga Tokarczuk kuvaa itseään: Minulta ilmeisesti puuttui jokin geeni, jonka ansiosta sitä alkaa heti kasvattaa juuria, jos jää vähänkin pidemmäksi aikaa paikoilleen. Ja kun tämä geeni puuttuu ja ”pieninkin tuulenpuuska on kaatanut minut nurin” psykologi-kirjailijasta tuli vaeltaja.

Tämä vaeltajan elämänmatka on kirjan sivuilla. Olga Tokarczuk kulkee matkaansa pienin askelin ja tarkkasilmäisenä. Monilla sivuilla vilahtaa myös psykologi. Hän kuvaa maailman lentokenttiä, matkakohteita ja hotelleja, mutta hän ei kuvaile niitä piirtääkseen niistä valokuvamaista esitystä.

Kirjailijan kuvissa on monta tasoa ja kirjailijan niihin kirjoittama taso, tulkinta, analyysi tai mietelmä. Olga Tokarczukin kynä vangitsee satunnaiset matkakumppanit ja vierustoverit. Se nappaa ihmisiä kohtaloineen kirjan sivulle. En usko, että kerronta on dokumentaarisen tarkkaa, mutta kirjailija luo näkemilleen ihmisille tarinat. Hän täydentää omalla mielikuvituksellaan sen, minkä pieni uutinen lehdessä jättää kertomatta.

Erityishuomio on ruumillisuudessa ja kehossa. Monessa tarinassa ollaan patologin tai palsamoijan matkassa ihmisruumiin äärellä. Myös elävät ihmiset kuvataan ihon ominaisuuksia myöten tarkasti. Mukana on myös armokuolema ja monta muuta ajankohtaista teemaa.

Vaeltaja kulkee kaiken aikaa, mutta koska kertomukset ovat hyvin erikokoisia, lukijan ei aina ole helppo pysyä matkassa. Katkelmat eivät ole ja ovat itsenäisiä, mutta teoksen läpikulkevaa teemaa en löytänyt.

Olen lukenut veikkauksen, että tämä keski-ikäinen puolalainen on vakava Nobel-ehdokas. Ehkä.

Hilkka Hyrkkö

Hilkka Hyrkkö on toimittaja ja viestinnän ammattilainen. Paitsi, että kirjoittaa, lukeekin paljon. Ei ole toista ilman toista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme