Mainos
Mainos

Öljypomo: Öljyn halpuus kertoo lamasta ja ennakoi kriisejä

Öljy- ja Biolopolttoaineala ry:n toimitusjohtajan Helena Vänskän mukaan raakaöljyn halpa hinta heijastelee lamaa. Lisäksi pitkään jatkuneesta matalasta hinnasta voi seurata levottomuuksia öljyn tuottajamaihin.

Raakaöljyn hinta on noussut vuoden alun hyvin matalalta tasolta. Kaikki eivät pidä tätä pelkästään huonona asiana, kertoo Öljy- ja Biolopolttoaineala ry:n toimitusjohtaja Helena Vänskä.

– Öljyn tuottajamaat sitovat raakaöljyn hintaan maan tuloja ja menoja. Jos sen hinta menee matalalle, niin siitä voi seurata levottomuuksia tuottajamaihin, Vänskä selittää.

Öljyn halpuus kertoo myös lamasta.

– Jos öljyn hinta on alhaalla, se tarkoittaa, ettei kysyntää ole.

Halpa öljyn hinta ja raakaöljyn hinnan nousu näkyy bensiinin kuluttajahinnassa hieman. Suomessa suurin osa kuluttajahinnasta on kuitenkin veroa.

– Kiinteä vero on 68 senttiä litralta, lisäksi hinnalle tulee vielä arvonlisävero. Ensi vuonna polttoaineveroon on kaavailtu vielä korotuksia.

Vaikka polttoaineen hinta saattaa Suomessa nousta veronkorotusten myötä, varsinaista raakaöljyn hinnannousua ei ole näköpiirissä.

– Taloustilanne maailmalla on sellainen, etten usko, että yllättävää piikkiä tulisi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme