Mainos
Mainos

Olkiluodon ykkösyksikkö on korjattu

Olkiluodon ydinvoimalan ykkösyksikön vika on korjattu. Laitosyksikön ylösajoa valmistellaan, ja se pyritään kytkemään sähköverkkoon viikon puoliväliin mennessä.

Ykkösyksikkö jouduttiin pysäyttämään perjantaina vuosihuollon jälkeen generaattorin jännitteensäätäjän vian vuoksi. Teollisuuden Voiman (TVO) tuotantojohtaja Mikko Kosonen kertoo, että myös kakkosyksikön tehoa on pudotettu eikä kummankaan yksikön tehoa nosteta yli 80 prosentin ennen kuin häiriö on selvitetty.

Korjausten vuoksi tehoa menetetään noin 170 megawattia laitosta kohti. Kummankin laitosyksikön nettosähköteho on 860 megawattia.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan Olkiluodon kumpaakin reaktoria voi käyttää turvallisesti alennetulla teholla. Ennen tehon korottamista sataan prosenttiin molempien laitosyksiköiden pääkiertopumppujen ja niiden ohjauksessa käytettävien laitteiden ylijännitteen kestoa pitää parantaa.

Olkiluodon tapaus ei STUKin mukaan ole aiheuttanut vaaraa laitokselle eikä sen ympäristölle.

Kansainvälisellä ydintapahtumien seitsenportaisella vakavuusluokituksella (INES) häiriö on luokiteltu ykköseksi eli lievimmäksi.

Ykkösyksikön tämän vuoden vuosihuollossa on havaittu kaksi muutakin häiriötä, jotka noteerattiin INES-luokituksessa. Vuosihuollossa toimittiin vastoin turvallisuusteknisiä käyttöehtoja, kun yhtä säätösauvaa ajettiin ulos reaktorisydämestä ilman kirjallista lupaa. Tapahtuma ei vaarantanut laitosyksikön turvallisuutta, mutta käyttöehtojen rikkomisen takia se luokiteltiin INES-asteikolla luokkaan yksi.

Laitoksen ylösajossa todettiin ongelmia myös varasähköjärjestelmissä. Yksi varasähködiesel ei käynnistynyt testauksessa starttimoottoreiden vikaannuttua. TVO tarkasti muut varasähködieselit ja totesi kolmessa muussa vastaavaa vikaa. TVO korjasi havaitut viat heti. Varasähködieselit syöttävät häiriötilanteessa sähköä kaikille turvallisuusjärjestelmille. Myös tämän tapahtuman INES-luokitus on yksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme