Mainos
Mainos

Olli Rehnin seuraaja valitaan lomien jälkeen

Olli Rehnin siirtyminen komissaariksi Erkki Liikasen tilalle vie pääministeri Matti Vanhaselta talouspoliittisen neuvonantajan. Paikka on tarkoitus täyttää viimeistään lomien jälkeen.

Rehn on toiminut neuvonantajana Maria Kaisa Aulan sijaisena. Aulan vanhempainloma jatkuu kuitenkin ainakin vuodenvaihteeseen, joten hänen paluutaan ei voida jäädä odottamaan.

Rehn on vetänyt myös hallituksen globalisaatiotyöryhmää. Ryhmän uusi puheenjohtaja löytynee projektin ohjausryhmästä. Todennäköinen uusi vetäjä on "Suomi maailmantaloudessa" -projektin ohjausryhmän varapuheenjohtaja, valtiovarainministeriön ylijohtaja Anne Brunila. Loppuraportti on määrä saada valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Rehn perii aluksi Liikasen salkun

Valtioneuvosto nimeää Rehnin komissaariehdokkaaksi keskiviikkona näillä näkymin yksimielisesti. Rehn voi aloittaa toimessa heti maanantaina, sillä hänen nimityksensä vahvistetaan silloin EU:n ulkoministerikokouksen yhteydessä. Nimitys käsitellään ulkoministerikokouksessa ns A-kohtana, mikä merkitsee, että siitä ei keskustella eikä äänestetä.

Samana päivänä komissaari Erkki Liikanen aloittaa uudessa tehtävässään Suomen Pankin pääjohtajana. "Pätkäkomissaari" Rehn nimitetään aluksi maanantaista lokakuun loppuun Romano Prodin komission jäseneksi. Hän ei joudu EU-parlamentin kuultavaksi.

Kuulemisia järjestetään vain uuden komission astuessa virkaansa, ei silloin kun heitä vaihdetaan matkan varrella. Rehnillä on parlamentin kuuleminen edessään vasta syksyllä, kun Jose' Manuel Durao Barroson uusi komissio aloittaa työnsä.

Rehn perii aluksi Liikasen salkun ja kabinetin, mutta nimittänee viimeistään komission vaihdon yhteydessä oman avustajakuntansa, kun hänen uuden salkkunsa sisältö varmistuu. Liikasella oli aikanaan kaksikin keskustalaista kabinettipäällikköä, ensin Pekka Huhtaniemi, myöhemmin Rehn.

Liikasen nykyinen kabinettipäällikkö Heikki Salmi on sitoutumaton. Hän on työskennellyt aikaisemmin EU:n tilastolaitoksessa Eurostatissa, jonne hän siirtyi Tilastokeskuksesta Suomen EU-jäsenyyden alkuaikoina.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme