Mainos

Olympiatulen vaikea matka jatkuu

Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson

Olympiatuli saapui eilen Yhdysvaltojen länsirannikolle San Franciscoon. Olympiatulta oli jo eilen vastassa joukko mielenosoittajia, jotka protestoivat Kiinan toimintaa Tiibet-kiistassa.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson ei usko väkivaltaisten mielenosoitusten voimaan.

- Oma järjestöni, Amnesty International, ei lähtisi tällaisiin väkivaltaisiin mielenosoituksiin. Jos me osoitamme mieltä, se tapahtuu rauhanomaisesti, emmekä lähtisi häiritsemään kulkuetta tällä tävalla, Johansson sanoi.

Johansson mielestä olisi kuitenkin sääli, mikäli olympiasoihtuperinteestä jouduttaisiin mielenosoitusten vuoksi luopumaan.

- Kansainvälisen olympikomitean tulisi mielummin käydä keskusteluan Kiinan kanssa sen ihmisoikeustilanteesta. KOK:lla on vaikutusvaltaa Kiinan viranomaisiin nähden, Johansson sanoi.

Maailman huomio kohdistuu Kiinaan

Maailman katseet kohdistuvat tällä hetkellä Kiinaan. Järjestöt, joilla on radikaali toimintatapa, saavat mielenosoituksien avulla nyt paljon median huomiota. Tässä mielessä Johansson pitää Kiinan ihmisoikeustilannetta kritisoivia mielenosoituksia ymmärrettävinä.

- Kiinan huono ihmisoikeustilanne on ollut ongelma jo monta vuotta, ja siitä ei ehkä olla puhuttu niin paljon kuin siitä olisi voitu puhua. Nyt kun maailman huomio kohdistuu Kiinaan, on itsestäänselvää, että kaikki yrittävät saada viestinsä tuotua esille. Luulen, että tulemme kuulemaan Kiinan ihmisoikeustilanteesta yhä enemmän, ennen kuin kisat alkavat elokuussa, Johansson arvioi.

Pekingin olympialaisten avajaisiin on aikaa runsaat sata päivää. Kiina lupasi kunnioittaa ihmisoikeuksia, kun kisat sille myönnettiin. Johanssonin mukaan Kiinan ihmisoikeustilanne on kuitenkin vain huonontunut.

- Emme ole nähneet kisojen ansiosta mitään parannusta. Amnestykin toivoi, että kisat olisivat positiivinen sykäys, Johansson valittelee.

Sen sijaan Amnesty on nähnyt Kiinassa uusia ihmisoikeusloukkauksia, jotka ovat johtuneet järjestön mukaan nimenomaan olympiakisoista.

- Olympiahanketta Kiinassa arvostelleet ovat joutuneet ihmisoikeusloukkausten kohteeksi. Jo poistumassa olevia ongelmia, kuten hallinnollista pidätystä tai kotiarestia ja kotiseudulle karkotusta on kohdistettu sekä ihmisoikeusaktivisteihin että niihin, jotka esimerkiksi ympäristösyistä asukasyhdistyksen puolesta ovat vastustaneet olympiakisoja, Johansson kertoi Huomenta Suomessa.

Osa maailman päätäjistä harkitsee edelleen boikotoivansa Pekingin olympialaisten avajaisia. Johansson on kuitenkin nähnyt käydyn boikotti-keskustelun melko yksioikoisena.

- Avajaisiin on aikaa vielä neljä kuukautta, jonka aikana poliittisilla toimijoilla olisi aikaa toimia sillä poliittisella kentällä, jolla tämä ongelma pitäisi ratkaista. Keskusteluja pitäisi käydä Kiinan kanssa nyt, Johansson korosti.

Johansson mielestä YK:n puitteissa pitäisi sen sijaan vaatia riippumattoman tarkkailijaryhmän lähettämistä Tiibetiin. Hänen mukaansa YK:n ihmisoikeusneuvosto voisi olla se paikka, jossa Kiinaa kehotetaan kutsumaan ihmisoikeustarkkailijoita maahan. Sen jälkeen tilannetta voitaisiin arvioida uudelleen.

- Näkisin sen jopa hiukan pelkurimaisena tekona, että boikotoinnilla vetäydytään vastuusta kaikista niistä toimenpiteistä, joita pitäisi nyt tehdä, toiminnanjohtaja Frank Johansson linjasi.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot