Mainos
Mainos

OM haluaa kerätä DNA-tunnisteita myös tuomion jälkeen

Nyt vankiloissa on paljon törkeistä rikoksista tuomittuja, joiden tunnistetta ei ole saatu poliisin henkilörekisteriin.

Oikeusministeriö haluaisi määritellä ja rekisteröidä törkeään rikokseen syyllistyneiden DNA-tunnisteita myös jälkikäteen.

Työryhmä ehdottaakin pakkokeinolain tarkistamista niin, että näytteitä voitaisiin rekisteröidä silloinkin, kun sitä ei ole tehty poliisin esitutkinnan aikana. Nykyisen lain mukaan DNA-näytteen ottaminen rikokseen syyllistyneeltä ei ole mahdollista esitutkinnan jälkeen.

Tästä syystä vankiloissa on paljon törkeistä rikoksista tuomittuja, joiden tunnistetta ei ole poliisin henkilörekisterissä, koska rekisteröintiä ei ole tehty tai voitu tehdä esitutkintavaiheessa. Tunniste otetaan yleensä syljestä.

Työryhmän ehdotuksen mukaan näytteen voisi tulevaisuudessa ottaa myös tutkittavan kanssa eri sukupuolta oleva henkilö.

Rikosseuraamusviraston selvityksestä käy ilmi, että vuonna 2004 DNA-rekisteröinti puuttui 86:lta henkirikokseen syyllistyneeltä vangilta. Viime vuoden lopussa keskusrikospoliisin DNA-rekisterissä oli lähes 33 000 ihmisen tiedot.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot