Mainos
Mainos

Omaisia hoidetaan etätyönä

Yhä useampi hoitaa omaistaan etätyönä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että omaishoitaja hoitaa läheisensä käytännön asioita toiselta paikkakunnalta. Tällaista hoiva-arkea elää jopa 600 000 suomalaista. He eivät saa yhteiskunnalta mitään tukea tähän aikaa vievään auttamiseen, koska etähoitajalla ei ole virallista omaishoitajan statusta. Tyypillinen etäomaishoitaja pitää huolta toisella paikkakunnalla asuvien vanhempiensa asioista.

Omaishoidon tukea saa Suomessa alle 40000 ihmistä, vaikka läheisistään päivittäin huolta pitäviä on satoja tuhansia.

Omaishoitajat ja läheiset -liiton mukaan omaishoitaja on usein 50-64-vuotias nainen, joka asuu suuressa kaupungissa. Omaishoitajina olevat miehet ovat usein eläkkeellä ja pitävät huolta sairaasta vaimostaan. Omaishoitajien joukossa on myös nuoria, jotka huolehtivat isovanhemmistaan.

Perheen elämään omaishoito voi tulla monta eri kautta. Omaishoito voi alkaa, jos esimerkiksi perheeseen syntyy vammainen lapsi tai perheenjäsen joutuu onnettomuuteen eikä selviä enää itsenäisesti. Lääkäriseura Duodecimin tuoreen selvityksen mukaan suuri osa omaishoitajista ei tiedosta tekevänsä omaishoitotyötä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme