Mainos
Mainos

Omakotiliitto toivoo parannuksia myyjän asemaan

Suomen Omakotiliitto haluaisi keventää talon myyjän vastuuta kiinteistökaupoissa. Liiton mielestä nykyinen viiden vuoden vastuuaika on liian pitkä.

Suomen Omakotiliitto vaatii myyjän aseman parantamista kiinteistökaupoissa. Mikkelissä kokoontunut omakotiliiton liittovaltuusto lyhentäisi myyjän vastuun nykyisestä viidestä vuodesta kahteen vuoteen. Aikarajaa sovelletaan asunto-osakeyhtiöiden osakkeiden kaupoissa.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Juhani Nenonen katsoo, että myyjän asemaa kiinteistökaupoissa pitää selkiyttää niin, että ostajan oikeussuojaa ei vaaranneta. Kuntotarkastuksia on kehitettävä ja myyjän vastuuajan tulee olla yhtäläinen omistusmuodosta riippumatta.

Nenosen mukaan kiinteistön kauppaa säätelee 1997 voimaan tullut maakaari. Siinä määrätään, että myyjä on vastuussa niin sanotuista salaisista virheistä viisi vuotta kiinteistön hallinnan siirtymisestä. Salainen virhe on siis sellainen laatuvirhe, josta myyjäkään ei ole tietoinen.

Nenonen sanoo, että omakotitaloissa asuvat ihmiset kokevat viiden vuoden vastuuajan kohtuuttoman pitkänä. Usein taloissa on asuttu vuosikymmeniä mieltämättä sitä, että talossa voisi ylipäätään olla virheitä. Oikeuskäytännössä suhteellisen helposti virhe katsotaan merkittäväksi, jos kiinteistöstä löytyy kosteus- tai homevaurioita.

Omakotiliitto on ainut valtakunnallinen pientaloasukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Liittoon kuuluu yli 52 000 jäsentä 227 paikallisyhdistyksessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme