Mainos
Mainos

Omakotirakentaminen kasvussa

VTT Rakennustekniikka ennustaa, että omakotitaloja rakennetaan hyvin vilkkaasti vuonna 2000. Omakotirakentamisen edullisuus verrattuna vanhojen asuntojen hintoihin on selvästi parantunut viime vuosina. Tutkimuspäällikkö Pekka Pajakkala VTT Rakennustekniikasta muistuttaa, että rakentamista suunnittelevan kannattaa varautua ajoissa vuoteen 2000. Muutoin kiire ja viivästymiset heikentävät laatua ja nostavat kustannuksia. Pajakkala esitteli ennusteita rakennusnäkymistä Tampereella tänään alkaneilla rakentamisen ja asumisen Asta-messuilla.

Vanhojen asuntojen hinnat ovat nousseet esimerkiksi Tampereella vuodesta 1996 lähtien 60 prosenttia. Nousu koskee sekä kerrostaloasuntoja että omakotitaloja. Samaan aikaan uusien omakotitalojen hinnannousu on jäänyt alle 20 prosentin.
-Oman talon rakentaminen on tullut tässäkin suhteessa valtavan paljon edullisemmaksi. Tämä taas merkitsee voimakasta tonttien kysyntää. Asia on tärkeä tiedostaa, kun kunnissa keskustellaan omakotitonttien tarpeesta, Pajakkala sanoo.

Hän arvioi, että uudisrakentamisen kustannukset eivät nouse jatkossakaan kovin paljon. Rakennusmateriaalien hinta pysyy kurissa kansainvälisen kilpailun vuoksi. Jos suomalainen valmistaja nostaa hintaa, korvaavaa tavaraa saa muista EU-maista. Työvoimakustannukset ovat nousseet vuodessa viitisen prosenttia ja tontit paikoin paljon enemmän. Vanhasta asunnosta saatava hyvä hinta ja lainarahan matalat korot avaavat kuitenkin mahdollisuuksia talohaaveiden toteuttamiseen.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme