Mainos

Omakotitalojen hinnoittelua halutaan uudistaa

Ympäristöministeriössä pohditaan asuntokaupan hinnoittelun uudistamista, jotta ostaja ymmärtäisi paremmin hankkimansa kiinteistön arvon.

Jatkossa myyjä erittelisi, miten kauppahinta jakautuu tontin ja rakennuksen kesken. Summat kirjattaisiin kauppakirjoihin.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla omakotitalon kauppahinnasta ison osan selittää talon sijainti. Rakennuksen arvo saattaa olla vaikkapa vain viidesosa hinnasta.

- Rakennuksen laatu ei useinkaan vaikuta riittävän paljon hintaan. Helposti syntyy väärä mielikuva rakennuksen tasosta, kun siitä on maksettu hirvittävästi ja otettu iso velka siihen, selittää ministeriön ohjelmapäällikkö Juhani Pirinen.

Ajatus liittyy valtakunnallisiin kosteus- ja hometalkoisiin. Pirisen mukaan mahdollista uudistusta ei ensisijaisesti olla viemässä lainsäädäntöön.

- Toivotaan, että löydetään muita mekanismeja. Lainsäädännöllinen tie on aina hidas, vapaaehtoiset toimet voisivat olla nopeampia.

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitossa ajatukseen suhtaudutaan varovaisen myönteisesti.

- Tietysti ensin tulee mieleen, että se aiheuttaisi muutoksia myös näihin portaaleihin, joissa myyjät ja välittäjät ilmoittavat kohteistaan. Se tuskin olisi ongelma. Lisäksi voisi tehdä ihan hyvää muutenkin, että välittäjä joutuu miettimään tarkemmin, miten kohde hinnoitellaan, arvioi liiton toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas.

Kiinteistövälittäjäliitto: Kuntotarkastukset luvanvaraisiksi

Hintojen ilmoittaminen on yksi asioista, joita pohditaan hometalkoiden yhteydessä. Huolenaiheena on myös talojen kuntoselvitysten kirjava taso.

- Meillä ei ole kovinkaan paljon sellaisia asiantuntijoita, jotka pystyvät tutkimaan terveyshaitan rakennuksesta. Lisäksi asiantuntijat ovat keskenään erimielisiä, mikä sekoittaa kenttää voimakkaasti, Pirinen kertoo.

Tällä hetkellä erilaisia kartoituksia voi tarjota lähes kuka tahansa. Sekä ministeriössä että Kiinteistövälittäjäliitossa tähän haluttaisiin muutos. Alalle pitäisi saada yhtenäiset pätevyysvaatimukset. Anttila-Kangas haluaisi tarkastustoiminnan luvanvaraiseksi.

- Se parantaisi ostajan ja myyjän tilannetta sillä tavalla, että kuntotarkastusten taso paranisi ja niitä olisi helpompi verrata toisiinsa, Anttila-Kangas sanoo.

Ministeriössä lupajärjestelmää ei kaavailla, vaan tavoitteena on muuttaa järjestelmää kevyemmillä tavoilla.

Kiinteistövälittäjiä on puolestaan syytetty siitä, että he painostavat ostajaa ripeään ostopäätökseen. Anttila-Kangas myöntää, että ammattikunnasta löytyy myös epäeettisesti toimivia välittäjiä.

- Meidän liiton tehtävä on pitää huoli, että alalla toimitaan ammattimaisesti ja eettisesti. Pitää ottaa huomioon kaupan molempien osapuolten edut eikä pyrkiä vain nopeaan kauppaan.

Katso Salla Vuorikosken juttu:

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot