Mainos
Mainos

Omakotitalojen rakentaminen hiipumassa

Uusien omakotitalojen rakentaminen on hiipunut selvästi jo viimeisen kolmen vuoden ajan. Tänä vuonna rakentaminen on notkahtanut aiempia vuosia enemmän, sillä uusia omakotitaloja on pystytetty nyt noin 15 prosenttia viimevuotista vähemmän.

Myös alkuvuonna myönnettyjen rakennuslupien määrä on tippunut peräti neljänneksen verrattuna viime vuoteen.

Rakentamisinnostuksen laantuminen johtuu kohonneista kustannuksista, kalliista työvoimasta sekä hulppeanhintaisista tonteista.

- Kustannukset ovat nousseet 2000-luvulla 1,5-kertaisiksi rakentamisessa. Se on suurimpia syitä, arvioi Rakennustutkimus Oy:n toimitusjohtaja Aarne Jussila.

Pitkällä aikavälillä myös lämmitysratkaisulla on suuri merkitys rakentajien kukkaronnyöreihin, ja taloista halutaankin yhä energiatehokkaampia.

Ympäristöministeriö on esittänyt rakennusmääräysten tiukentamista vuodesta 2010 lähtien. Suurimmat vaatimukset koskevat lämmöneritystä ja lämmön talteenottoa ilmanvaihdossa. Muutokset voisivat nostaa omakotitalojen rakentamisen hintaa jopa kymmenellä prosentilla.

(Kymmenen uutiset 20.07.2008)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme