Mainos
Mainos

Omalääkärijärjestelmä kangertelee

Omalääkärijärjestelmä ei toimi toivotulla tavalla ainakaan suurilla paikkakunnilla. Esimerkiksi Helsingissä jopa joka kymmenes asiakas vaatii omalääkärinsä vaihtoa.

Omälääkärijärjestelmä on ongelmissa ainakin suurimmissa kaupungeissa. Esimerkiksi Helsingin noin 200 terveysasemalääkäristä joka neljäs on sijainen, jonka opinnot ovat usein vielä kesken.

Helsingin kaupunkien terveysasemien johtaja Outi Kupiainen myöntää, että paremminkin voisi olla.

- Ihan epäpätevinä heitä ei voi pitää, mutta heiltä puuttuu vanhan ja kokeneen lääkärin kokemus erityisesti yleislääkärin työhön ja kansanterveystyöhön. Siinä mielessä määrättyjä puutteita on, Kupiainen toteaa.

Tuhannet asiakkaat ovatkin tyytymättömiä, paikoin jopa joka kymmenes terveysasema-asiakas haluaa vaihtaa omalääkäriään. Yleensä kyse on siitä, etteivät lääkärin ja asiakkaan henkilökemiat kohtaa.

- Jossain määrin on toiveita, että haluttaisi vaihtaa kokeneelle lääkärille tai pitkään terveysasemalla olleelle lääkärille. Ei kuitenkaan ole mahdollista, että kaikki potilaat olisivat kokeneella lääkärillä, sanoo ylilääkäri Antti Hemminki Vuosaaren terveysasemalta.

Yleensä omalääkärin vaihto onnistuu, mutta asiakas ei kuitenkaan saa aina toivomaansa vaihdokkia. Lisäksi kaupunki on antanut ohjeet, joiden mukaan uuden lääkärin asiakkaana on oltava ainakin vuoden ennen kuin hoitosuhdetta voidaan arvioida uudelleen. Vain äärimmäisissä pattitilanteissa voidaan tehdä poikkeus.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme