Mainos
Mainos

Oman kunnan kuntaliitos ei saa kannatusta

KuntaSuomi 2004 -kuntalaiskyselyyn vastasi yli 13 000 henkeä. Kuntalaisten mielipide kuntaliitoksista ei ole muuttunut viime kuntavaalikauden aikana.

Kuntalaisten on vaikea hyväksyä oman kunnan liitosta toiseen kuntaan, yleisesti kuntaliitoksiin suhtaudutaan hieman myönteisemmin.

Lähes puolet KuntaSuomi 2004-tutkimusohjelman laajaan kuntalaiskyselyyn vastanneista vastusti kuntaliitoksia sekä vuonna 2004 että vuonna 2000. Viime vuoden kyselyssä kuntaliitoksia vastusti yleisesti 43 prosenttia vastaajista. Kuntaliitoksia kannatti molempina tutkimusvuosina noin 30 prosenttia vastaajista.

Oman kunnan yhdistämistä toiseen tai toisiin kuntiin vastusti molempina tutkimusvuosina yli puolet, 57 prosenttia, vastaajista. Oman kunnan liitoksen vastustus on voimakkainta keskisuurissa kunnissa ja heikointa pienissä kunnissa. Voimakkainta vastustus oli nuorimpien ja vanhimpien vastaajien keskuudessa.

Kokoomuksen äänenkannattajat ovat selvästi eniten kuntaliitosten kannalla, kun taas RKP:n ja kristillisdemokraattien kannattajat vastustavat kuntaliitosta niin yleisesti kuin omankin kunnan kohdalla. Vähiten oman kunnan liitosta vastustavat sitoutumattomien ja kokoomuksen kannattajat.

Kuntaliitoksia yleisesti kannattaa: 30%

Kuntaliitoksia yleisesti vastustaa: 43%

Oman kunnan kuntaliitosta vastustaa: 57%

Pienten kuntien asukkaat tyytyväisimpiä palveluihin

Kuntalaisten yleinen tyytyväisyys kuntapalveluihin on parantunut hieman vuodesta 2000 vuoteen 2004. Tyytyväisyys on kuitenkin selvästi alhaisemmalla tasolla kuin vuonna 1996.

Viime vuonna palvelutyytyväisyys on edellisten tutkimusvuosien tapaan suurinta pienissä kunnissa ja alhaisinta suurimmissa kunnissa. Kuntakeskuksessa tai kantakaupungissa asuvat kuntalaiset ovat edelleen tyytyväisempiä kunnallisiin palveluihin kuin haja-asutusalueilla sekä erityisesti esikaupungeissa, lähiöissä tai keskustan reuna-alueilla asuvat.

Vastaajat ovat olleet kaikkina kolmena tutkimusvuonna selvästi tyytyväisimpiä sivistys- ja kulttuuritoimeen ja tyytymättömimpiä sosiaalitoimeen. Ylivoimaisesti parhaimman arvion vastaajat antoivat kirjastopalveluille.

Ainoa sosiaalipalvelu, johon yli puolet vastaajista on tyytyväisiä, on päivähoito. Tyytyväisyys vanhainkotipalveluja kohtaan on laskenut eniten. Terveydenhuollon palveluista hyvin hoidettuina pidetään hammashoitoa, sairaalapalveluita ja terveyskeskusvastaanottoa. Mielenterveyspalveluissa on sen sijaan parantamisen varaa.

Kuntalaiset haluavat panostaa terveydenhuoltoon

Aikaisempien vuosien tapaan kuntalaiset toivovat lisäpanostusta eniten terveydenhuoltoon ja vähiten sivistys- ja kulttuuripalveluihin. Vähiten vastaajat panostaisivat rakennusvalvontaan, esiopetukseen, jätehuoltoon ja kulttuuripalveluihin.

Kuntalaiset maksavat mieluummin korkeampaa kunnallisveroa kuin karsivat kuntapalveluja. Kuntalaisten mielipiteet kunnallisveron korotukseen palvelujen karsimisen vaihtoehtona ovat pysyneet varsin samoina vuodesta 2000 vuoteen 2004.

Molempina tutkimusvuosina noin 45 prosenttia vastaajista maksaisi mieluummin enemmän kunnallisveroa. Palvelujen karsimisen kannalla puolestaan oli molempina vuosina 21 prosenttia vastaajista. Puolueista veronkorotusta puoltavat selkeimmin Vasemmistoliitto, RKP ja Vihreät. Kokoomuksessa veronkorotuksen kannattajia on vähiten.

KuntaSuomi 2004-tutkimusohjelman laajaan kuntalaiskyselyyn vastasi viime vuonna kaikkiaan 13 265 kuntalaista 47 tutkimuskunnassa. Kysely lähetettiin tutkimuskuntien noin 25 000 kuntalaiselle kunnallisvaalisyksyinä 1996, 2000 ja 2004.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme