Mainos
Mainos

Oman lomansa seppä

futureimagebank.com

Kesälomakauden kynnyksellä työntekijät pohtivat kiivaasti, riittääkö lomajakso rentouttamaan ja mitä silloin tehdä. Neuvoja haetaan asiantuntijoilta ja kollegoilta, sillä kallisarvoisen loman on onnistuttava. Asiantuntijan mukaan lomailusta on tullut aiempaa haasteellisempi laji.

Työpaikkojen kahvituntien keskustelut kulkevat näin alkukesällä tuttua uraansa - milloin kukin lomailee ja mitä suunnitelmia vapaata varten on tehty? Tämä näennäisen huoleton ja toisarvoinen keskustelunaihe osuu itse asiassa työnteon ytimeen, sillä työn ja vapaa-ajan erottamisesta on muodostunut välillä lähes toivoton tehtävä. Näitä rintamalinjoja vedetään yhdessä työkavereiden kanssa.

- Lomasta halutaan keskustella ja vaihtaa kokemuksia. Työntekijät tarvitsevat muiden kokemuksia ja asiantuntijoiden mielipiteitä muodostaakseen oman tavan lomailla. Meillä Suomessa lomailukulttuuri on vielä niin nuorta, että tieto on tarpeen, varsinkin kun työn ja vapaa-ajan raja hämärtyy nykyään monilla. On siis aivan turhaa tuhahdella uusavuttomuudesta silloin, kun tiedotusvälineissä annettaan neuvoja lomailuun, Vaihda vapaalle -oppaan kirjoittanut työterveyspsykologi Sirkku Kivistö pohtii.

Pitkä vai pätkä?

Työterveyspsykologi Sirkku Kivistö.

Monen meiltä kaihertaa kysymys siitä, mikä on ihanneloman pituus. Missä ajassa työstä pääsee tarpeeksi kauas - fyysisesti ja psyykkisesti - ja miten kauan perusteellinen rentoutuminen vie? Sirkku Kivistön mukaan tähän tarvitaan viikkojen lomaa.

- IT-alan ammattilaisten keskuudessa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että neljän viikon loman aikana suurin osa työntekijöistä saa tarpeeksi välimatkaa työhönsä. Jos lomaa on kolme viikkoa, silloin noin kolme neljästä koki levänneensä ja rentoutuneensa riittävästi. Tästä ei kuitenkaan voi vetää sellaisia johtopäätöksiä, että neljä viikkoa sen olla pitää, sillä kukin toimii tavallaan.

Yrittäjiä, pätkätyöläisiä ja muuten vain vähiin lomiin tottuneita Kivistö lohduttaa sillä, että lyhytkin loma voi virkistää. Oleellista on tällöin ajoitus.

- Tutkimusten mukaan lyhyt lomapätkä tehoaa parhaiten silloin, kun sen ajoittaa tosi tarpeeseen. Jos siis vapaille voi jäädä silloin, kun tuntee sitä todella tarvitsevansa, lyhytkin vapaa elvyttää ja virkistää.

Jarrutellen lomalle

Lomalle jäävää kehotetaan usein hellittämään tahtia ja vähentämään työtaakkaa hyvissä ajoin ennen lomaa. Tällainen lomalle laskeutuminen on kuitenkin monissa työpaikoissa käytännön mahdottomuus.

- Usein rauhallinen jarrutus muuttuu hengästyttäväksi loppukiriksi, kun varaa löysäilyyn ei ole. Voihan toki lomalle näinkin jäädä, mutta loppurutistuksen kautta lomalle jäänyt pääsee hitaammin irti työstä kuin loman alla tahtia hidastanut. Usein työn tahtia kiihdyttävät loman alla työn vaatimukset, mutta myös oma täydellisyyden tavoittelu. Kaikkea ei ole pakko saada valmiiksi ennen lomia, vaan asiat voi jättää odottamaan lomalta paluuta. Liiallinen tunnollisuus ja kiltteys on tässä asiassa turhaa, Sirkku Kivistö napauttaa.

Juhlien lomalle

Lomatoiveita

Lomaansa kannattaa pohjustaa etukäteen pohtimalla omia toiveitaan ja keskustelemalla niistä lähimpien kanssa. Myös esimiehet voisivat kantaa enemmän huolta alaistensa loman onnistumisesta.

- Kahvihuoneen seinälle voi koota esimerkiksi listan siitä, millaisia toiveita kullakin on loman suhteen. Siitä esimieskin näkee, mikä saa alaisen virkistymään. Myös erilaiset ihan konkreettiset rituaalit valmistavat koko työyhteisöä vaihtamaan vapaalle. Meillä Työterveyslaitoksella esimerkiksi tuodaan paikalle lava, johon kukin voi kipata turhat paperinsa ja vanhat projektinsa. Kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä on hyvä lähteä lomalle. Toiset työnantajat järjestävät kesäjuhlat samassa tarkoituksessa.

Rytmistä kiinni

Kun kauan kaivattu kesäloma sitten koittaa, ensimmäiset päivät kuluvat helposti univelkoja maksaen. Kivistön mukaan nukkuminen on helpoin ja nopein tapa lomatunnelmaan pääsemisessä. Lomalla on myös aikaa tarkkailla nukkumistaan muutenkin.

- Monella katoaa arjessa tuntuma siihen, mikä on oma persoonallinen unentarve. Lomalla se on helppo selvittää. Kun pahimmat univelat on kuitattu, uni tasoittuu kuin itsestään tietyn mittaiseksi. Kun spontaani uni on kolmena yönä ollut samanmittainen, tämä on silloin juuri sinun unentarpeesi. Kannattaa tosin vältellä alkoholia ja muita rytmiä sekoittavia aineita, jos haluaa todellisen käsityksen jaksamisensa edellytyksistä.

Kehittyvä lomailija

Hyvä ja tyydyttävä loma rakentuu Kivistön mukaan monista seikoista, mutta tärkeintä on tasapainoilla koko perheen odotusten ja mieltymysten välillä. Kun jokaisen mielipide otetaan huomioon, vältytään repivimmiltä riidoilta. Loppu onkin sitten lomailijoista itsestään kiinni, ja sehän hommasta vaikean tekeekin.

- Kukaan ei voi sormella osoittaa, että älä lomaile noin, vaan tee näin. Kukin etsii itselleen ja läheisilleen sopivan tavan rentoutua, ja sen hakeminen voi kestää vuosia. Ei siis kannata hermostua, jos tämän vuoden loma menee poskelleen. Ensi vuonna osaa välttää ne karikot ja huomaa kehittyneensä lomailijana.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme