Mainos
Mainos

Omavastuiden korotuksista muheva kiista hallituksessa

Sairauskulujen omavastuiden korottamisesta on kehkeytymässä kiistaa hallituspuolueiden välillä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Marjatta Vehkaoja (sd.) torjui eilen jyrkästi aikeet korottaa omavastuita. Vehkaoja sanoi, ettei sairausvakuutuksen alijäämää pidä hoitaa korottamalla omavastuita, jotka Suomessa ovat jo valmiiksi liiankin korkeat.

Valtiovarainministeriö ajaa budjettivalmisteluissa omavastuiden korottamista niin, että valtion menot vähentyisivät ensi vuonna 30 milj. euroa. Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho (kok.) on torjunut näin suuren leikkauksen, mutta antanut ymmärtää, että voisi hyväksyä pienemmän, enintään 10 milj. euron leikkauksen.

Vehkaoja kavahti Perhon ajattelua ja sanoi, että korkeat omavastuut eivät sovi kansanvakuutuksen periaatteeseen. -Jo nyt korkeat omavastuut ovat johtaneet siihen, etteivät pienituloisimmat pysty ostamaan heille määrättyjä reseptilääkkeitä, Vehkaoja sanoi.

"Paniikkimaisen" omavastuiden korottamisen sijaan Vehkaoja suosittaa sairausvakuutuksen jakamista kahteen osaan: sairauspäivärahaetuuksiin ja sairaanhoitokulujen korvauksiin, joita voidaan rahoittaa hieman toisistaan eroavin periaattein.

Vehkaoja haluaisi porrastaa omavastuut kansalaisten tulotason mukaan samaan tapaan, kuin esimerkiksi päivähoidossa ja pitkäaikaisessa laitoshoidossa tehdään jo nyt.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot