Mainos
Mainos

Onko autossasi lasikatto? Ole varovainen ukkosella

Vanhan uskomuksen mukaan ukkosella turvallisinta on autossa. Kyse ei ole pelkästä uskomuksesta, auton metallikori todella suojaa salamalta, mutta suoja ei ole yhtä varma kaikissa malleissa.

Esimerkiksi lasikattoinen auto, jossa on suuri tuulilasi, ei suojaa salamaniskulta kovinkaan hyvin. Samoin avoauto, jossa on ns. rättikatto, ei ole ukkosella maineensa veroinen, turvallinen paikka.

– Tämä johtuu ihan siitä, että näissä autoissa metallia on vähemmän. Salama voi iskeä autoon, on siinä millainen kori tahansa. Ero on siinä, että umpimetallisessa korissa virta kulkee niin sanotusti näkymättömänä siinä korirakenteessa ja hyppää renkaan yli valokaarena maahan. Ihminen siis pysyy turvassa korin sisällä, ellei hän koske auton metalliosiin iskun hetkellä, kertoo tutkija Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta.

– Jos auton korissa on paljon lasia, niin se vähentää suojaavaa vaikutusta.

Mäkelän mukaan lasikattoisesta autosta kannattaa siirtyä vielä turvallisempaan paikkaan, esimerkiksi sisätiloihin, jos se on mahdollista ja jos haluaa maksimoida turvallisuuden.

– Se on yksi varokeino muiden joukossa. Lähinnä tärkeintä on, että ihmiset tiedostavat sen, että sanonta "autossa on turvallista", koskee käytännössä vain umpimetallikorisia autoja. Jos auton katosta puuttuu paljon metallia, niin pahimmassa tapauksessa salama saattaa hypätä auton korista jopa autossa olevaan ihmiseen. Ei siis pidä luulla, että autossa kuin autossa ollaan paremmassa turvassa, tutkija Mäkelä sanoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Ruotsissa lokakuun 2006 alussa sattuneessa tapauksessa salama tuli luultavasti katon etuosassa olleen antennin kautta kuljettajaan ja edelleen ohjauspyörään.

Rajun ukonilman iskiessä voi siis olla viisasta pysäyttää auto ja ehkä jopa siirtyä takapenkille, jos se on mahdollista.

Jos salama iskee autoon, kannattaa tarkistaa ainakin renkaiden kunto.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme