Mainos
Mainos

Onnettomuuslautakunta aloittanut pienkoneturman tutkinnan

Kolme ihmistä on kuollut pienkoneen pudottua Saimaaseen Taipalsaarella Etelä-Karjalassa.

Piper-merkkinen kone oli koululennolla Kuopiosta Lappeenrantaan. Poliisin tietojen mukaan koneessa oli kolme ihmistä. Kaikki uhrit ovat noin 30-vuotiaita pääkaupunkiseudulta kotoisin olevia miehiä. Patrian mukaan omaisille tiedotetaan onnettomuudesta ja tarjotaan kriisiapua.

Patrian mukaan onnettomuustutkintalautakunta on jo matkalla turmapaikalle. Lautakunta vastaa onnettomuuden tutkinnasta ja esimerkiksi hylyn nostosta.

Patria on pyytänyt näytteet Helsingissä ja Kuopiossa koneeseen mahdollisesti tankatusta polttoaineesta.

Silminnäkijä ihmettelee avun viipymistä

Viranomaisapua lentoturmapaikalle saatiin odottaa tuntitolkulla. Onnettomuuden silminnäkijä kertoo, että pelastuslaitoksen ensimmäiset yksiköt olivat paikalla noin tunnin kuluttua siitä, kun hälytys oli tehty. Poliisi saapui paikalle parin tunnin kuluttua.

- Näinköhän ne rekkajonojen vahtimiset vievät viranomaisten kaiken ajan, pohti 71-vuotias lappeenrantalainen Reino Saikkonen, joka ehti ensimmäisenä onnettomuuspaikalle. Hänellä on kesämökki lähellä turmapaikkaa.

Rikoskomisario Timo Valle Lappeenrannan poliisista tyrmää tällaiset ajatukset.

- Kyllä rekkajonot jäävät näissä tapauksissa toiseksi. Aikaa on ilmeisesti mennyt valmisteluun, miehien ja tarvittavien varusteiden haalimiseen. Paikalle on varmasti lähdetty poliisin veneillä, eivätkä nekään ole mitään pikaliippareita.

"Kone kävi kovilla kierroksilla ennen putoamistaan"

Saikkonen näki koneen syöksyvän nokka edellä veteen. Kun hän saapui paikalle vedessä kellui tavaraa koneesta ja toinen pinnalle jääneistä uhreista.

- Näin heti, että uhrin auttamiseksi ei ollut mitään tehtävissä.

Saikkosen mukaan kone kävi kovilla kierroksilla ennen veteen syöksymistä. Erään Saikkosen mökkinaapurin mukaan kone oli ilmassa kääntänyt äkkiä suuntaa ja pian sen jälkeen alkanut pudota. Kone iskeytyi veteen 50-70 metrin päässä rannasta.

- Kone tuli alas kuin tikka, minkäänlaista oikaisuyritystä en havainnut, Saikkonen kertoo.

Päivystävä palomestari Jorma Vainikkasanoo, että erään silminnäkijän mukaan pienkone olisi räjähtänyt ennen putoamistaan.

Putoamispaikka on Pienen Jänkäsalon itäpuolella. Pelastajat löysivät vedestä kaksi vainajaa, ja kone on vajonnut noin neljän metrin syvyyteen. Poliisin mukaan kolmas uhri löytyi koneesta. Kone oli Patria-konsernin käytössä.

Koneen viimeinen yhteys lennonjohtoon oli kello 13.09, eikä lentäjä kertonut tuolloin teknisistä ongelmista.

Onnettomuuden syystä ei ole vielä tietoa.

Turmakone lähti Helsingistä

Taipalsaarella pudonnut Piper PA-28R-200 Arrow -merkkinen pienkone lähti koulutuslennolle aamulla Helsingin Malmilta. Koneen syöksyssä surmansa saaneista kaksi oli lentäjäoppilaita ja yksi kouluttaja.

Kone oli vuokrattu Malmi Air Oy:ltä ja se oli ollut Patrian käytössä neljä kuukautta. Patrian mukaan konetyyppi on yleisesti käytössä maailmalla.

Kone oli valmistettu vuonna 1973 ja se oli huollettu viimeisen kerran 9.8.2008. Lentotunteja koneella oli tehty lähes 12 000.

Johtaja Jukka Holkeri Patriasta kertoo, että miehistön kokoonpano oli tyypillinen edestakaisille koulutuslennoille, joilla kumpikin oppilas vuorollaan ohjaa konetta.

Koulutuskone lähti aamulla Helsingistä Kuopioon kello 9.45. Sieltä se jatkoi matkaa Lappeenrantaan kello 11.57.

Pienkone oli yksi Patria-konsernin vuokraamista koulutuskoneista. Patria Pilot Training on harjoittanut lentokoulutusta viiden vuoden ajan. Koulutetut saavat liikennelentäjän lupakirjan, minkä jälkeen he voivat pyrkiä töihin lentoyhtiöihin. Patrian peruskouluttamia lentäjiä on muun muassa Finnairilla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme