Mainos
Mainos

Oopperalippuja, vip-kohtelua ja hirvikärpäskarkotetta - ilmaiseksi kansanedustajille

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma pyysi kansanedustajia kertomaan, kuinka usein heille tarjotaan alennuksia tai ilmaisia tuotteita ja palveluita kansanedustajan aseman takia. Kysymyksessä ei huomioitu eduskunnan maksamia etuja, esimerkiksi matkakuluja.

Yllättäen suurin osa 130 vastaajasta oli sitä mieltä, että heille ei ole koskaan tarjottu etuisuuksia. Samaan aikaan monet luettelivat erilaisia etuisuuksia, joista osa koskee kaikkia kansanedustajia.

Tällaisia etuja ovat muun muassa Otavamedian ja Aller Median tarjoamat ilmaiset lehtitilaukset. Kansanedustajat saavat esimerkiksi ilmaiset 7 päivää -lehdet viikottain.

Monelle tippuu postiin tippuu myös ilmaisia lippuja tapahtumiin - muun muassa oopperajuhlille, urheilukilpailuihin ja asuntomessuille.

Finnairin kortti avaa pääsyn loungeen

Yksi kaikille kansanedustajille tarjottava etu on Finnairin antama Silver-kortti. Kansanedustajat saavat siis automaattisesti bonusjärjestelmän ns. kakkostason kortin.

Se oikeuttaa muun muassa lentokentän lounge-palveluun, alennuksiin tax free -myymälöissä ja nopeampaan turvatarkastukseen. Loungessa kansanedustajille tarjotaan ilmaiset lehdet, juomaa ja ruokaa.

- Valtionhallinto ja eduskunta ovat tärkeitä asiakkaita. Niiden parhaille, eniten matkustaville henkilöille tarjoamme matkustusprosessia helpottavaa palvelua. Esimerkiksi loungessa asiakas pääsee rauhalliseen tilaan tekemään töitä ja hänellä on langaton verkko käytössään, kertoo kanta-asiakasohjelmista vastaava johtaja Mikko Tuomainen.

Finnairilta kerrotaan, että Finnairin omaan loungeen ei voi ostaa sisäänpääsyä, mutta palveluiltaan vastaavan Tower Loungen yksittäinen vierailu maksaa 35 euroa.

Muut lentoyhtiöt eivät tarjoa samanlaista etua eduskunnalle. SAS antaa oman bonuskorttinsa, mutta kyseisen perustason kortin voi saada kuka hyvänsä pyytämällä.

Onko kukaan kansanedustaja koskaan sanonut, että ei halua Finnairin Silver-korttia?

- Ei ainakaan minuun tietooni ole tullut, kertoo Tuomainen.

Kun 45 minuuttia kysyi kansanedustajilta näkemyksiä kyseisen edun käyttämisestä, kävi ilmi, että moni kansanedustaja ei tiennyt saavansa yksittäiseltä lentoyhtiöltä erityisen edun.

Moni korosti sitä, että lennoista kertyvät bonuspisteet menevät eduskunnalle, ei yksittäisille kansanedustajille.

Moni vetää rajan kahvi- ja lounastarjoiluun

Ensi lauantaina astuu voimaan uusi kansanedustajia koskeva lahjontalaki. Sen myötä lahjonnasta ja lahjuksen vastaanottamisesta rankaiseminen helpottuu. Enää ei tarvitse näyttää toteen sitä, että kansanedustaja on luvannut toimia lahjoittajan edun mukaisesti. Riittää, että teon voidaan tulkita horjuttavan kansanedustajan riippumattomuutta.

Käytännössä kansanedustaja harkitsee itse, mihin vetää rajan.

- Mielestäni sitä rajausta pitää tehdä koko ajan arjessa, oli sitten missä hyvänsä julkisella sektorilla töissä, toteaa Maarit Feldt-Ranta (SDP).

Moni katsoo tavanomaisen kestityksen eli kahvien ja lounaiden olevan sopivia - jotkut kannattavat täysin nollalinjaa. Kokenut poliitikko pitää kaikesta kieltäytymistä liian jyrkkänä.

- Kun etujärjestö, yritys, kulttuuriyhdistys tai mikä muu tahansa esittelee tilaisuudessaan omaa projektiaan ja tarjoaa kahvit ja sämpylät, ei niiden vastaanottamisessa minun mielestäni ole mitään outoa, linjaa Ben Zyskowicz (Kok.).

Joidenkin mielestä sellaiset ilmaistilaisuudet ovat sopivia, joissa on mukana jotain työhön liittyvää, esimerkiksi järjestäjien antama taustainformaatio.

- Mielestäni siinä pitää olla se lobbauselementti selvästi mukana. Pelkkä vieraanvaraisuus ilman sisältöä on minusta vähän outoa, toteaa Pekka Haavisto (Vihr.).

Katso Salla Vuorikosken juttu (Seitsemän uutiset 28.9.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme