Mainos
Mainos

Opettaja: Hiki tulee kun 11-vuotiasta pitää aisoissa

Porilainen erityisluokan opettaja Mikko Heikkilä suhtautuu rauhallisesti niihin muutamaan tapaukseen, joissa oppilas on käyttäytynyt häntä kohtaan väkivaltaisesti.

– Oppilas yritti kerran lyödä minua ruuvimeisselillä. Otin hänet syliin, ja ruuvimeisseli otettiin pois.

– Tuo tilanne on muutaman vuoden takaa, eikä se ole jäänyt mieleen erityisen isona juttuna. Hiki siinä toki tuli. 11-vuotias kaveri ei ollut iso, mutta raivokohtauksen vallassa hänellä oli aika paljon voimaa.

Heikkilä näkee tilanteen kokonaisuuden kannalta.

– Hänellä oli neurologiset syynsä miksi hän käyttäytyi sillä tavalla, eli ei ollut niin sanotusti tavallinen huonosti käyttäytyvä kaveri.

Heikkilä sanoo pärjänneensä koulussa ainakin toistaiseksi niillä keinoilla, joita opettajalla on käytettävissä.

– Jos ei puhe tehoa, saan poistaa oppilaan tilanteesta, jos hän on itselleen tai muille vaaraksi. Mutta oppilaaseen ei saa missään tilanteessa sattua, se pitää aina pitää mielessä.

Heikkilän oppilaat ovat enimmäkseen poikia, joilla on käytösongelmia.

– Pojat alkavat usein esittää toisten läsnäollessa, eli heitä rauhoittaa nimenomaan se, että heidät viedään pois tilanteesta.

Heikkilän mukaan oppilaiden käytös on mennyt villimpään suuntaan. Lapset ja nuoret eivät enää kunnioita aikuisten auktoriteettia samalla tavalla kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten.

– Huomaan tämän muun muassa syksyllä, kun tulee uusia oppilaita. Joskus tuntuu, että "ei" tarkoittaa joillekin sitä, että saat tehdä vielä kerran tai kaksi kertaa näin.

– Sitä ei-sanan merkitystä aletaan sitten vasta koulussa työstää – että "ei" aikuisen sanomana tarkoittaa samaa kuin "sinä et todellakaan tee näin".

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme