Mainos
Mainos

Opettaja koulun alusta: Oppilaiden kuherruskausi kestää kuukauden

Monelle koululaiselle kouluun palaaminen voi tuottaa ongelmia, mutta paluu koulutyöhön pitkän kesäloman jälkeen saattaa aiheuttaa ongelmia myös opettajille.

– Onhan se tosi vaikeaa ja tuntuu oudolta. Kahden kuukauden loma on kuitenkin kunnon tauko, sanoo yläkoulun äidinkielen- ja kirjallisuuden opettajana Akaan Hirvialhon koulussa työskentelevä Päivi Peltoniemi.

Peltoniemen mukaan opettajan työ eroaa muista ammateista siinä mielessä, että lukuvuoden alku tarkoittaa aina uuden aloittamista. Pitkän kesäloman unohtaakin hänen mukaansa hyvin nopeasti töihin paluun jälkeen.

– Viikon päästä en muista lomalla olleenikaan.

Tästä huolimatta ylihuomenna töihin palaava Peltoniemi odottaa uuden lukukauden alkua innolla.

– Kun koulu ja oppilaat ovat entuudestaan tuttuja, se helpottaa paljon oppilastuntemusta.

Myös työyhteisön tapaaminen pitkän tauon jälkeen kannustaa palaamaan Peltoniemeä työpaikalle. Kyllästyneiden koululaisten sijaan hän odottaa näkevänsä iloisia lomalta palaajia.

– On kiva saada aikuista seuraa, kun kesää on viettänyt kolmen pienen lapsen kanssa. Myös oppilaat ovat hyväntuulisia, kun he näkevät jälleen loman jälkeen kavereitaan. He ovat myös hyvin levänneitä ja helposti lähestyttäviä.

Kuukauden kuherruskuukausi

Helpottaakseen paluuta koulurutiineihin Peltoniemi on käyttänyt pari päivää tulevien opintosuunnitelmien suunnitteluun. Lisäksi oppilaille on valmistunut luokanvalvojan kirje, jossa muistutetaan muun muassa lukujärjestysten säilyttämisen tärkeydestä ja sähköisestä reissuvihkosta. Vaikeinta paluussa on siirtää oma sisäinen rytminsä lomarytmistä pois.

– Lomaa elää loppuun asti täysillä, mutta unirytmin pyrin muuttamaan viikkoa ennen töihin paluuta.

Toisin kuin voisi kuvitella, oppilaat ovat kesäloman jälkeen rauhallisia, eikä järjestyksen saaminen luokkaan ole vaikeaa, kertoo Peltoniemi. Kuherruskuukautta kestää kokemuksen mukaan kuitenkin korkeintaan kuukausi.

– Uutuuden viehätys laskee viimeistään syyslomaan mennessä, kun ensimmäiset pimeät tulevat ja syysväsymys iskee.

Toisilla motivaatio koulun penkille paluusta voi sen sijaan olla hukassa heti alusta lähtien.

– Osa oppilaista murisee heti ensimmäisestä päivästä lähtien, Peltoniemi huomauttaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme