Mainos

Opettaja-lehti: Rasismia eniten yläasteilla

Opettaja-lehden teettämän tutkimuksen mukaan rasistiset mielipiteet ovat yleisimpiä suurilla paikkakunnilla ja isoilla yläasteilla.

Opettaja-lehden rasismitutkimus.

Joka neljäs opettaja pitää rasismia nuorten keskuudessa yleisenä. Eniten sitä esiintyy suurilla paikkakunnilla ja isoilla yläasteilla, ilmenee Opettaja-lehden teettämästä tutkimuksesta.

Koulujen johtokuntien jäsenet tuntuvat uskovan opettajia vähemmän, että nuorisolla olisi rasistisia mielipiteitä. Vain joka kymmenes johtokunnan jäsenistä arvioi tutkimuksessa, että rasismi on oppilaiden keskuudessa yleistä. Joka toinen oli sitä mieltä, ettei se ole lainkaan yleistä.

Selkeästi vähiten rasismia johtokuntien mielestä esiintyy kouluissa, joiden koko on 201-300 oppilasta tai vähemmän. Rasismi näyttääkin olevan sitä yleisempää, mitä suuremmasta kouluyksiköstä on kysymys.

Erityisesti yläasteilla opettajat kokevat rasististen mielipiteiden olevan yleisiä. Yliopistoissa puolestaan rasismia ei opettajien ja lehtoreiden mielestä esiinny opiskelijoilla juuri lainkaan.

Dagmar Oy teki otantatutkimuksen viime syyskuussa. Kohteena olivat 410 koulun johtokunnan ja 806 koulu- tai sivistyslautakunnan jäsentä sekä 609 opettajaa.

Kiusaamisen estoon lisää välineitä

Noin 60 prosenttia jontokuntien ja lautakuntien jäsenistä arvioi, että suvaitsevaisuuskasvatus on hoidettu kouluissa erittäin tai melko hyvin. Myös koulukiusaamisen ehkäisy oli heidän mielestään ratkaistu kouluissa melko hyvin.

Koulukiusaamisen ehkäisyyn oltiin tyytyväisiä erityisesti ala-asteilla, pienissä kunnissa ja Länsi-Suomessa. Kouluille ja opettajille halutaan kuitenkin selkeästi enemmän keinoja kiusaamisen estämiseksi. Tätä mieltä on yhdeksän kymmenestä johtokunnan tai lautakunnan jäsenestä.

Työrauha on kahden kolmasosan johtokuntien ja lautakuntien jäsenen mielestä kouluissa hyvä. Ehkä eniten toista mieltä ovat kuitenkin oppilaiden edustajat. Tyytyväisimpiä työrauhaan ollaan pienissä kouluissa. Yli 400 oppilaan koulujen johtokuntien jäsenistä neljä kymmenestä on tyytymättömiä koulun työrauhaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot