Mainos

Opettajat ennaltaehkäisevän huumetyön kurssille

Opetushallituksen koulutuskeskus Opeko aloittaa ennaltaehkäisevän huumetyön täydennyskoulutuksen. Ensimmäiset luennot kuullaan ensi viikolla Kemissä.

Opeko tarjoaat koulutusta kunnille ilmaiseksi koska projekti sai opetushallitukselta 3,8 miljoonaa markkaa huumeiden vastaisen työn määrärahoja.

Kurssitus suunnataan yläasteen, lukion ja ammatillisten oppilaitosten opettajille ja oppilashuollon työntekijöille. Opetushallituksen ja Opekon esittelykirjeet ovat johtaneet keskusteluihin jo 43 kunnan kanssa. Valmiita tilauksia on yksitoista.

Huumestrategia joka kuntaan ja kouluun

Projektivastaava Seija Mahlbergin mukaan kiinnostus ennaltaehkäisevän huumetyön koulutukseen on suurempaa Pohjois-Suomessa.

-Etelä-Suomen kaupungeissa on painittu pidempään nuorten huumeongelmien kanssa ja siksi jo laadittu kunnallisia huumestrategioita. Muutaman vuoden sisällä joka kunnan ja koulun tulee laatia oma huumestrategia. Se tulee osaksi opetussuunnitelmaa seuraavalla kierroksella. Nyt on hyvä mahdollisuus tehdä suunnitelma valmiiksi, mainostaa projektivastaava Mahlberg.

Hän toivoo aitoa perehtymistä, koska ongelma on todellinen ja koska sitä vastaan tarvitaan toimivia suunnitelmia ja sitoutumista. Mahlbergin mukaan keskusteluissa on ilmennyt muunkinlaista ilmapiiriä. Osa kunnista kieltäytyy vetoamalla muihin kiireisiin. Osa näyttää ottavan kurssin "kun kerran pakko on" -tyylillä. Taustalla vaikuttanee kuntien taloustilanne. vaikka koulutus on ilmainen, tulisi kunnan palkata kurssilaisille sijaisia.

Opintoviikko tehdään kolmessa osassa

Ennaltaehkäisevän huumetyön täydennyskoulutus käsittää yhden opintoviikon, joka suoritetaan kolmessa osassa. Aloituksena toimii väenkokous, johon kutsutaan yhden ison tai useamman pienen kunnan nuorisoasteen opettajia, terveydenhoitajia, koulukuraattoreita ja vastaavia. Tilaisuudessa esitellään opetushallituksen tuore tietopaketti "Suomi ja huumeet" sekä puhutaan kouluista osana kansallista huumestrategiaa.

Muutamaa viikkoa myöhemmin kurssilaiset laativat kahden päivän ajan kunta- tai oppilaitoskohtaista huumestrategiaa. Jos sellainen on entuudestaan, tehdään parempi. Suunnittelupalavereihin kutsutaan kunnan päihdevastaava, koska hänellä on tietoa todellisesta huumetilanteesta paikkakunnalla. Valmiit, etätyönä laaditut suunnitelmat menevät opetushallitukselle arvioitaviksi ja seurattaviksi.

Ala-asteet mukaan lähivuosina


Opeko suunnitteli uuden täydennyskoulutuksen varsin nopeasti, sillä rahat varmistuivat toukokuussa. Ne ovat osa valtioneuvoston talvella päättämää, 30 miljoonan markan suuruista huumetyöpakettia.

Opetushallituksen toivomuksesta ensin kurssitetaan niitä, jotka ovat kouluissa tekemisissä päääosin 13-18-vuotiaiden kanssa. Opekon rahat riittävät 3 800 henkilön kouluttamiseen, mutta lisää rahaa on alustavasti luvattu. Projektivastaava Seija Mahlberg uskoo, että vuoden-kahden sisällä ennaltaehkäisevä koulutus ulotetaan ala-asteen opettajiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot