Mainos

Opettajat huolissaan koululaisten kilpavarustelusta – johtaa kiusaamiseen

Koululaisten vuosi vuodelta kiihtyvä varustekilpailu huolestuttaa opettajia, sanoo Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

– Erityisesti opettajat ovat huolissaan niistä, jotka kokevat tulleensa kiusatuksi näiden asioiden takia. Entistä useammin kiusaamisen syynä on vaatteisiin tai varustuksiin liittyvät seikat, Luukkainen sanoo.

Luukkaisen mukaan vaatteiden ja muiden ulkonäköön liittyvien varusteiden vertailu on hyvin voimakasta lasten keskuudessa.

– Joissakin maissa tämä ongelma on ratkaistu sillä, että lapsilla on koulupuku. En kuitenkaan ehdota tällaista Suomeen, mutta se on hyvä noteerata, että joissakin maissa ongelma on ratkaistu sillä.

Kiusaaminen onkin Luukkaisen mielestä nykyään raaempaa netin vaikutuksesta. Perinteisen syrjimisen lisäksi pilkkaamista saattaa esiintyä sosiaalisessa mediassa ja sähköpostin välityksellä.

– Perusilmiö on ollut sama vuosikymmeniä. Sellainen käsitys minulla kuitenkin on, että ennen oli enemmän ymmärrystä ja ajatusta sille, että kaikkien arvoa ei mitata vaatteilla. Silloinkin pilkka saattoi lentää, mutta erilaisuutta hyväksyttiin ja ymmärrettiin enemmän kuin nykyään. Ennen siihen ei myöskään liittynyt sitä, että jotkut eristetään joukosta. Ja nykyään on sosiaalisen media voima, jota ei ole aikaisemmin ollut.

Luukkainen korostaa vanhempien roolia lasten "materiaalisessa" kasvatuksessa.

– Vanhempien pitää kasvattaa lapsia siihen, että vaatteet tai muut välineet eivät tee ihmistä paremmaksi tai huonommaksi.

Lasten kotoa tulleiden arvojen lisäksi Luukkainen peräänkuuluttaa vanhempien ja koulun entistä tiiviimpää yhteistyötä.

– Yhä suurempi ja kasvava joukko vanhemmista ajattelee niin, että koululla ja yhteiskunnalla ei ole oikeutta puuttua lapsen tekemisiin tai rajoittaa heidän oikeutta esimerkiksi pukeutumisessa. Tämä nousi esille esimerkiksi silloin, kun pohdittiin, onko tyttöjen soveliasta pukeutua kouluun napapaitoihin. Samaan aikaan kuitenkin odotetaan, että yhteiskunnalla on vastuu lapsen kasvattamisesta. Kyllä tässä ovat oikeudet ja velvollisuudet sekä vastuu ja valta pikkuisen menossa väärään suuntaan.

Opettajat ovat joissakin tapauksissa joutuneet kieltämään lapsia tuomaan arvokkaita elektronisia laitteita, kuten älypuhelimia tai tabletteja, kouluun.

– Tässä on ollut se pelko, jos laite varastetaan tai se särkyy. Sitten vanhemmat ovat pyytämässä kunnilta rahaa. Valitettavasti näissäkin asioissa osa vanhemmista on ollut sitä mieltä, ettei kouluilla ole siihen oikeutta puuttua.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot