Mainos

Opettajat tyrmäävät YO-tutkintouudistuksen – asiassa edetään hoppuillen ja nurinkurin

Ylioppilastutkinnon uudistaminen kuumentaa tunteita lukioissa. Opettajien mielestä Opetushallitus etenee asiassa nurinkurisessa järjestyksessä ja yhä liian nopeasti.

Myös tiedonkulku lukioihin ontuu sekä siirtyminen sähköisiin kokeisiin pelottaa. Tänään noin 40 000 nuorta aloitti YO-kirjoitukset äidinkielen tekstitaitokokeella.

Ylioppilaskirjoituksia uusitaan kovalla kädellä ja kiireellä, koska asia on kirjattu hallitusohjelmaan. Näin, vaikka tänään alkaneisiin kirjoituksiin tuli äidinkielen tekstitaito-uudistuskin vasta vuonna 2007.

Niin oppilaiden kuin opettajienkin mielestä nykyinen äidinkielen koe toimii. Siinä on kaksi osiota, essee ja tekstitaito-osio, jolla kirjoitukset alkoivat tänään eri puolilla.

– Yleisteemana oli raha ja ahneus, ajankohtainen aihe. Minun mielestäni tämä systeemi toimii hyvin, tässä tekstitaito-osuudessa testataan ymmärtääkö tekstiä ja esseessä saa sitten olla luova. M:n arvosanaa lähdin hakemaan ja ihan hyvin meni, kertoo Pohjois-Haagan yhteiskoulun lukion abiturientti Emma Sillanmäki.

Tiedonkulku tökkii

Äidinkielen opettaja Kirsi Knaappilaa ei Opetushallituksen uudistusinto miellytä.

– Tässä asiassa mennään aivan nurin päin. Ensin pitäisi olla valmis opetussuunnitelma ja sitten vasta uudistettaisiin tutkintoa. Täytyyhän meidän opettajien ja oppilaiden tietää mihin tähdätään ja millainen koe on edessä. Tietoa meille opettajille on tihkunut huonosti ja hitaasti, vaikka jo syksyllä pitäisi olla opetussuunnitelmat kunnossa.

Vuonna 2016 ylioppilastutkinto muuttuu muun muassa osittain sähköiseksi eli kokeessa käytettäisiin tietokonetta.

– Tämäkin huolettaa ihan oppilaiden oikeusturvan ja tasapuolisuuden kannalta. Olen myös kuullut huhuja, että oppilaita velvoitettaisiin itse hankkimaan laitteet ja kaikilla ei ole nykyään varaa edes kirjoihin, ihmettelee Knaappila.

Myös uudistuksen aikataulu huolestuttaa.

– Minä ottaisin tähän ihan rauhassa lisäaikaa, että ei lähdettäisi hosuen liikkeelle. Malttia uudistuksiin, vastahan vuonna 2007 tuli tämä tekstitaito-uudistuskin, sanoo rehtori Tuomas Raja Pohjois-Haagan yhteiskoulusta.

Osa tutkintolautakunnasta sai potkut

YO-tutkinnon ympärillä kuohuu muutenkin. Tutkintolautakunnasta kolmannes sai potkut ennen vuoden vaihdetta. Muutosvastarintaiset saivat mennä. Lokakuussa tehtiin asetuksenmuutos, joka antoi opetusministeriölle aiempaa vapaamman vallan nimetä ylioppilastutkintolautakuntaan mieleisensä jäsenet. Aiemmin nimitykset tehtiin Opetushallituksen ja korkeakoulujen esityksestä.

Opettajien mielestä tulevasta uudistuksesta tihkuu ruohonjuuritasolle huonosti tietoa ja aikataulu on yhä liian nopea, vaikka sitä jo vuodella lykättiinkin. Alun perin uusi koe piti ottaa käyttöön 2015. Myös tulevien oppilaiden pitäisi tietää mitä on edessä.

– Tämä on oikeusturvakysymys ja meidän opettajien täytyisi tietää juuri se, että mihin me tähdätään opetuksella. Opetushallitukselta on tullut tietoa hippunen kerrallaan, vaikka kyllähän tässä pitäisi olla ensi syksyyn mennessä selvät sävelet, sanoo äidinkielen opettaja Kirsi Knaappila.

Sähköinen tutkinto tulossa, kynälle hei hei

Syksyllä lukion aloittavat suorittavat osan tutkinnostaan tietokoneella, sillä sähköistäminen aloitettaneen vuonna 2016. Koko tutkinto suoritettaisiin sähköisesti kuuden vuoden päästä vuonna 2019. Vaikka sähköisyys onkin tätä päivää ja opettajat eivät vastusta sitä sinällään, niin silti se huolestuttaa.

– Mietin missä on oppilaiden tasa-arvo, sillä olen kuullut huhuja, että heitä velvoitettasiin itse hankkimaan laitteensa. Se huolestuttaa, sillä kaikilla ei ole varaa nykyään edes kirjoihin, sanoo Knaappila.

– Minä pysyisin kynässä, vaikka tietokoneella onkin nopeampaa tuottaa tekstiä. Koneella kirjoittaessa kun voi lisätä väliin kaikkia juttuja, mutta tässä sinun täytyy oikeasti suunnitella, käyttää aikaa ja kirjoittaa rakenteen mukaisesti, sanoo juuri äidinkielen kokeesta tullut abiturientti Emma Virtanen.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot