Mainos
Mainos

Opettajien ammattijärjestö tyytymätön budjettiesitykseen

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n mielestä budjettiesityksen rahat eivät riitä laadukkaaseen opetukseen.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ arvostelee valtiovarainministeriön budjettiesitystä siitä, että se ei lupaa riittäviä rahoja opetukseen.

Hallitusohjelmassa luvattuja uudistuksia on OAJ:n mukaan käytännössä mahdoton toteuttaa. Esimerkiksi lakisääteisenä alkavaan aamu- ja iltapäivätoimintaan ollaan nyt tarjoamassa alle kymmenesosaa tarvittavasta rahamäärästä, huomauttaa liiton puheenjohtaja Erkki Kangasniemi.

Opetuksen rahoitus on Kangasniemen mukaan edelleen 1990-luvun alun laman takia jälkeenjäänyttä. Laman aikana tehtyjä kouluja koetelleita määrärahojen vähennyksiä on korvattu kunnille, mutta kunnat ovat käyttäneet rahat muuhun kuin opetukseen.

Levysepät ja kampaajat erityisopettajan töissä

Kangasniemen mukaan kunnissa on alettu käyttää huolestuttavia säästökeinoja opetusrahojen vajeen täyttämiseksi. Erityisopetusta tarvitsevia oppilaita on siirretty yleisopetuksen ryhmiin ilman, että ryhmiä on pienennetty.

Erityisopetuksessa säästetään kunnissa myös niin, että erityisopettajien virkoja jätetään perustamatta ja tilalle palkataan koulunkäyntiavustajia.

Koulunkäyntiavustajilla on parhaimmillaan vuoden mittainen opistotason koulutus alalle, mutta he tekevät usein käytännössä erityisopettajien työtä. Sitä paitsi vain neljäsosalla koulunkäyntiavustajista on alansa ammattitutkinto hankittuna.

-Vaativimpia oppilaita avustaa sekalainen joukko muun muassa merkantteja, parturi-kampaajia ja leyvseppähitsaajia, Kangasniemi luettelee. Joukossa on paljon niin tuoreita ylioppilaita kuin iäkkäämpiä työllistämistoimien kautta alalle tulleita.

-Valtaosa erityisopetuksesta on siirtymässä muille kuin alan ammattilaisille. Ilmeisesti ei ymmärretä, mikä vaara tässä piilee, Kangasniemi sanoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme