Mainos
Mainos

Opettajien rikosrekisteriotteita kysytään vilkkaasti

Vuoden alussa voimaan tullut laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä on ruuhkauttanut rikosrekisteriotteita myöntävän Oikeusrekisterikeskuksen Hämeenlinnassa.

Uuden lain myötä jokaisen uudeksi opettajaksi valitun on toimitettava koululle rikosrekisteri, jolla todistetaan, ettei hakijalla ole taustallaan seksuaali-, väkivalta- tai huumerikoksia.

Oikeusrekisterikeskukseen on tammikuun alun aikana tullut keskimäärin 300 rikosrekisteriotehakemusta päivässä. Hakemuksia on apulaisjohtaja Tauno Aallon pinossa lähes 2300. Kaikille hakijoille on kuitenkin tarkoitus toimittaa ote viikossa. Toistaiseksi tässä on onnistuttu.

-Nyt on ylitöillä pärjätty, mutta jos sama tahti jatkuu, asiaa joudutaan miettimään, Aalto pohtii.

Vuoden alusta lähtien kahden työntekijän rikosrekisteristä on löytynyt este työlle. Kyseessä oli kaksi huumausainerikoksiin syyllistynyttä henkilöä, joista toinen oli valittu koulunkäyntiavustajaksi ja toinen keittiöhenkilökuntaan.

Aalto arvelee, että huumerikoksista voi tulevaisuudessa tulla entistä useammin este lasten parissa työskentelevien työnsaannille.

Laki koskee myös yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluja


Jokaisen uudeksi opettajaksi valitun on toimitettava koululle rikosrekisteri, jolla todistetaan, ettei hakijalla ole taustallaan seksuaali-, väkivalta- tai huumerikoksia. Rikosrekisteriote on maksuton. Se on hankittava itse ja myös sijaisuuksia tekevän on hankittava rekisteriote, jos hänen vuosittainen työaikansa ylittää kolme kuukautta. Jo työssä olevilta selvitystä ei vaadita.

Tuoreella lailla pyritään vähentämään lapsen riskiä joutua seksuaalisesti hyväksikäytetyksi, väkivallan kohteeksi tai houkutelluksi huumausaineiden käyttöön. Laki koskee kaikkia sellaisia ammatteja, joissa työntekijä on läheisessä vuorovaikutuksessa lapsen kanssa, kuten esimerkiksi lastenhoitajia ja koulun muuta henkilöstöä. Laki koskee siten myös työharjoittelijoita, siviilipalvelusmiehiä sekä yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajia.

Merkintä rikosrekisterissä ei sinänsä estä henkilön palkkaamista, vaan päätöksen tekee työnantaja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme