Mainos
Mainos

Opettajien täydennyskoulutus vähentynyt

Täydennyskoulutusta on vähennetty, vaikka sitä pidetään tärkeänä keinona pysyä kouluelämän muutosten tasalla.

Opettajien ja rehtoreiden täydennyskoulutus on vähentynyt Suomessa viime vuosina. Ainoastaan lyhyiden koulutusjaksojen määrä on lisääntynyt, mutta jaksoihin luetaan esimerkiksi puolen päivän mittaiset tietoiskut. Rehtorit olivat saaneet opettajia enemmän pitkäkestoista koulutusta.

Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen tekemässä seurantatutkimuksessa täydennyskoulutukseen osallistumiselle löytyi monia esteitä. Sellaisia ovat koulutuksen saatavuus, koulutustarjonnan sopimattomuus omiin tarpeisiin sekä motivaatio- ja asennekysymykset. Vapaa-ajan käyttö täydennyskoulutukseen on vähentynyt.

Erikoistutkija Ellen Piesanen arvioi, että muutos peilaa myös kuntien rahoitustilannetta. Kuntien erilaiset resurssit sekä mahdollisuudet toteuttaa opettajien täydennyskoulutusta vaikuttivat osallistumiseen. Esimerkiksi sijaisten käyttö on osittain kielletty.

Koulutuksen tutkimuskeskus julkisti keskiviikkona kaksi seurantaraporttia opettajankoulutuksen nykytilasta. Kyselyt tehtiin keväällä 2005.

Täydennyskoulutusta koskevaan kyselyyn vastasi yli 2000 opettajaa, yli 360 rehtoria ja noin 200 kuntien opetustoimen johtajaa. Täydennyskoulutusta verrattiin opetushallituksen 1998 toteuttaman tutkimuksen tuloksiin.

Toinen raporteista tarkastelee opettajien peruskoulutuksen toteutumista 2002-2005. Perusopetuskyselyyn vastasi yli 1600 opettajaksi opiskelevaa ja noin 380 opettajankouluttajaa. Tuloksia verrattiin korkeakoulujen arviointineuvoston 2002 saamiin tuloksiin.

Kouluttajien näkemykset opetuksesta olivat opiskelijoita myönteisempiä. Myönteisimmin opetukseen suhtautuivat ammatillisten opettajakorkeakoulujen opettajat ja kielteisimmin yliopisto-opiskelijat.

MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot