Mainos
Mainos

Opetushallitus: Koulu junnaa paikoillaan

Opetushallituksen mukaan oppikirjat ajavat opetussuunnitelmien edelle.

Kansakoululuokka

Opetushallituksen arvion mukaan opetussuunnitelmat eivät todellisuudessa ohjaa alaluokkien opetusta. Sen sijaan oppikirjat ovat liki opetussuunnitelman asemassa, vaikka viranomaiset eivät niitä enää tarkasta.

-Oppimateriaalit ohjaavat päivittäistä opetusta liikaa. Tämä saattaisi olla hyväkin, jos olisi varmuus materiaalien korkeasta tasosta, mihin kuuluu muun muassa opetussuunnitelman mukaisuus. Näin kirjoittaa opetusneuvos Esko Korkeakoski Opetushallituksen julkaisemassa raportissa Opetuksen laatu perusopetuksen 1.-6. vuosiluokkien kouluissa vuonna 2000.

Peruskoulun ala-asteen työtavat ovatkin enimmäkseen entisellään, vaikka opetussuunnitelmat perustuvat jo uusiin, oppilaiden roolia korostaviin oppimiskäsityksiin. Opetus on yhä opettajakeskeistä, ja oppilaiden omaan aloitteellisuuteen tai oppilaiden vuorovaikutukseen perustuva työskentely on harvinaista.

Opetusmenetelmien monipuolistumisesta on sentään merkkejä, lohduttaa raportti. Menetelmästä riippumatta kouluista toki löytyy innostavaa ja tuloksia tuottavaa opetusta. Kaiken kaikkiaan opetuksen laatu arvioidaankin kohtuullisen hyväksi.

Lapissa vähemmän täydennyskoulutusta

Opettajat ovat myös valtaosin muodollisesti päteviä työhönsä. Noin joka 20. opettaja on vailla opettajan kelpoisuutta. Ylemmän korkeakoulututkinnon on suorittanut noin joka toinen opettaja. Opettajien täydennyskoulutuksessa havaittiin suuria eroja. Lapissa opettajat pääsevät koulutukseen selvästi muita vähemmän.

Kaupungeissa koulutukseen osallistutaan enemmän kuin maaseudulla. Raportti kertoo, että opettajien saaman täydennyskoulutuksen määrä näkyykin sitten oppilaiden oppimistuloksissa. Myös opettajien tapa suunnitella työtään huomattiin varsin vaihtelevaksi. Enimmäkseen suunnitelmat ulottuvat vain lähipäiviin.

Laaturaportti perustuu rehtoreille ja opettajille tehtyyn kyselyyn, koulukäynteihin sekä oppimistulosten arviointeihin. Kyselyssä otos oli sama kuin valtakunnallisissa oppimistulosten arvioinneissa eli vajaat kolmesataa koulua. Koulukäyntejä tehtiin 26.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme