Mainos
Mainos

Opetusministeri pitää ruotsin suosion laskua huolestuttavana

Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) sanoo ruotsin kielen suosion laskun olevan asia, jolle pitää tehdä jotain.

Gustafssonin mukaan erot tyttöjen ja poikien välillä eivät ruotsin osalta ole poikkeus, sillä myös lukutaidossa on peruskoulun päättövaiheessa todettu merkittäviä eroja. Hän pitää tasa-arvokysymyksenä niin ikään sitä, miten toista kotimaista opiskellaan.

—Tietyssä mielessä pojat pelaavat itsensä ulos joistain jatkomahdollisuuksista, toteaa ministeri MTV3 Uutisille.

—Aion kiinnittää asiaan huomiota, kun ensi vuonna valmistuu koulutuksen tasa-arvo-ohjelma. Siinä yhteydessä on syytä ottaa kantaa myös ruotsin kielen asemaan.

Ruotsin kielen suosion väheneminen näkyy jatko-opinnoissa. Kun ruotsia kirjoitetaan vähemmän, myös lukion syventävien opintojen valitseminen vähenee. Korkeakouluista on kuulunut viestiä, että taidot ovat heikentyneet, mutta niin kutsutun virkamiesruotsin vaatimukset eivät.

—Virkamiesruotsin asemaa en lähtisi muuttamaan. Sillä on oma merkityksensä Suomessa ja etenkin niillä paikkakunnilla, joissa on paljon suomenruotsalaista väestöä, toteaa Gustafsson.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot