Mainos
Mainos

Opetusministeriö muuttaisi opettajien valintakokeita

Opettajankoulutuksen valintakokeissa pitäisi opetusministeriön mielestä kiinnittää nykyistä enemmän huomiota pyrkijöiden soveltuvuuteen ja työkokemukseen. Näin helpotettaisiin mm. muiden alojen ammattilaisten hakeutumista opettajaksi.

Soveltavuuden painottaminen pääsykokeissa lisää kokemusten mukaan miesten osuutta valittujen joukossa, kertoo opetusneuvos Armi Mikkola opetusministeriöstä.

Ministeriössä valmistuneen opettajankoulutuksen kehittämisohjelman mukaan aineenopettajien koulutus tulisi lisäksi suunnitella niin, että opettajaksi ryhtymisestä voisi päättää joko heti yliopisto-opintojen aluksi, opintojen aikana tai vielä pääaineen tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Opettajapulan torjumiseksi opettajakoulutukseen on jo otettu ja otetaan ensi vuonna yhteensä 3000 opiskelijaa enemmän kuin tavallisesti. Lukuun sisältyvät sekä varsinaiset uudet opiskelupaikat että opettajaksi pätevöityvien koulutus.

Vielä tämän lisäyksenkin jälkeen tarvitaan lisää opettajia mm. äidinkieleen, vieraisiin kieliin, matematiikkaan ja luonnontieteisiin, taito- ja taideaineisiin, erityisopetukseen, opinto-ohjaukseen sekä lisäksi ammatilliseen koulutukseen.

Kehittämisohjelmassa on arvioitu koulutustarvetta vuoteen 2010 asti.

Täydennyskoulutusta lisätään


Valtion varoin järjestettävään opettajien täydennyskoulutuksen pyritään varaamaan budjettirahaa niin, että koulutukseen pääsisi vuosittain vähintään 22000 opettajaa nykyisen 15000-17000:n sijasta.

Ministeriö asettanee lisäksi työryhmän, jonka tehtävänä on seurata ja arvioida opettajien osallistumista myös kuntien rahoittamaan täydennyskoulutukseen. Eri tutkimusten mukaan opettajien täydennyskoulutuksesta on suuria eroja eri kunnissa, mutta myös into kouluttautua vaihtelee.

Täydennyskoulutusta halutaan myös kehittää pitkäjänteisemmäksi. Irrallisten koulutuspäivien ja lyhytkurssien tilalle kaivataan koulun koko työyhteisön kehittämistä ja opettajien ammattitaidon suunnitelmallista lisäämistä heti valmistumisesta alkaen. Opetusministeriön mielestä uudet opettajat esimerkiksi työhöntulo-ohjausta heti kouluun tultuaan.

Myös opettajien peruskoulutuksesta vastaavien yliopistojen halutaan osallistuvan nykyistä enemmän täydennyskoulutuksen järjestämiseen. Tarkoituksena on, että koulutus jatkuisi johdonmukaisesti perusopinnoista eteenpäin yhtenä jatkumona.

(MTV3-STT)
Tutustu koulutuksen hallinnon arvioinnin raporttiin. (HUOM! Raportti vain PDF-muodossa.)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme