Mainos

Opetusministeriö: Opintojen tilastointia parannettava

Opetusministeriön työryhmän selvityksen mukaan korkeakoulujen keskeytyneiden opintojen tilastointia olisi parannettava. Lisäksi opiskelijat tulisi luokitella osa- ja kokopäiväisiin kansainvälisen vertailtavuuden parantamiseksi.

Luento-opetusta

Opetusministeriön koulutustilastojen kehittämistyöryhmä esittää ammatillisen koulutuksen ja korkeakouluopintojen keskeyttämisen tilastoinnin parantamista. Esityksessään työryhmä ehdottaa myös, että korkeakouluopiskelijat tulisi luokitella kokopäiväisiin ja osa-aikaisiin kansainvälisen tilastovertailtavuuden parantamiseksi.

Kokopäiväopiskelun ja osa-aikaopiskelun raja asettuu työryhmän mielestä 25 vuotuisen opintoviikkosuorituksen tienoille sekä yliopistoissa että ammattikorkeakouluissa. Opetusministeriön mukaan osa-aikaisten korkeakouluopiskelijoiden määrä muodostaa tällä hetkellä määrittelyperusteista riippuen ainakin kolmanneksen kaikista opiskelijoista. Yliopistoissa osa-aikaisia on enemmän kuin ammattikorkeakouluissa.

Työryhmä arvioi selvitystensä perusteella, että läsnäolleeksi ilmoittautuneista yliopisto-opiskelijoista yli viidenneksellä ei ole lukuvuoden aikana lainkaan opintosuorituksia.

Opiskelijoiden määrittelyllä kokopäiväisiin ja osa-aikaisiin mm. parannettaisiin opiskelijakohtaisten kustannusten vertailua OECD-maiden kesken. Työryhmän selvitysten mukaan tällä olisi tilastoissa olennainen vaikutus Suomen asemaan suhteessa muihin OECD-maihin ja järjestön jäsenmaiden keskiarvoon.

Työryhmän mielestä opintojen keskeyttämisen seuranta olisi aloitettava lukuvuodesta 2000-2001 lätien. Keskeyttämisen seuranta perustuisi opiskelijoiden opintojen kulkua koskeviin tietoihin. Työryhmän mukaan keskeyttämistä olisi tarkasteltava koko koulutusjärjestelmän, sen eri sektoreiden, oppilaitosten ja koulutusohjelmien tasolla.

Eniten ammattikorkeakouluopintoja keskeytettiin syyskuusta 1999 syyskuuhun 2000 tekniikan ja liikenteen sekä kaupan ja hallinnon aloilla. Yliopisto-opinnot keskeytyivät vuonna 2000 useimmin kuvataide- ja musiikkialan sekä teologisessa koulutuksessa. Keskimääräinen keskeyttämisaste oli ammattikorkeakouluissa 7,7 % ja yliopistoissa 4,5 % opiskelijamäärästä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot