Mainos
Mainos

Opetusministeriö yhdistäisi korkeakouluja

Opetusministeriön työryhmä esittää eräiden Helsingin ja Tampereen seudun korkeakoulujen vähittäistä yhdistämistä. Tamperen korkeakoulut vastustavat yhdistämistä.

Opetusministeriön ehdotuksen mukaan pääkaupunkiseudulla yhdistyisivät kaikki neljä taidealojen korkeakoulua eli Taideteollinen korkeakoulu, Kuvataide-akatemia, Sibelius-akatemia ja Teatterikorkeakoulu. Tampereella työryhmä yhdistäisi Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen korkeakoulun.

Myös osa ammattikorkeakouluista yhdistynevät mm. Tampereella ja Pirkanmaalla. Vaasan yliopistoon ehdotetaan koko diplomi-insinöörikoulutusta vuodesta 2004 alkaen. Ammattikorkeaopetusta lisättäisiin eri alueilla yhteensä 500 paikalla.

Opetusministeriön mukaan yhdistymiset tapahtuisivat vähitellen ja alkuun kehitettäisiin mm. korkeakoulujen yhteistä hallintoa.

Koulut vastustavat


Tampereen yliopiston rehtori Jorma Sipilä tyrmää ehdotuksen Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen

Tampereen tuomiokirkko

korkeakoulun (TTKK) yhdistämisestä. Sipilä epäilee, että ehdotuksen tekijöille on jäänyt "levy päälle". Yliopiston ja TTKK:n yhdistämisestä on puhuttu 1990-luvun alusta lähtien. Ajatus lähti liikkeelle Yrjö Pessin yhden miehen komitean ehdotuksesta. Aika ajoin ehdotus nousee uudelleen esille.

Pessi perusteli ehdotustaan säästöillä. Sipilän näkemyksen mukaan yhdistymishyötyjä ei syntyisi. -Synergiaedut ovat tässä asiassa harvinaisen pienet, hän toteaa. Helsingissä ja Turussa olisi paljon enemmän voitettavissa yhteistyöllä, Sipilä muistuttaa, ja viittaa näiden kaupunkien erillisiin kauppakorkeakouluihin. Hänen mielestään synergiaetuja löytyisi myös Teknillisen korkeakoulun ja Helsingin yliopiston yhdistämisestä.

Työryhmän muistiossa ehdotetaan yliopiston ja TTKK:n yhteistyön lisäämistä. Tätäkin toimiehdotusta Sipilä kummeksuu, sillä yhteistyö on jo nyt hyvin tiiviistä. Isoja yhteistyöhankkeitakin on parikymmentä.
-Enempään me ei päästä, koska täällä ei ole luonnontieteellistä tiedekuntaa. Jos olisi, silloin voisimme tehdä vielä enemmän yhteistyötä.

Sipilä muistuttaa, että sekä Tampereen yliopisto että TTKK ovat vahvasti profiloituneita.
-Tampereen yliopisto on ainoa suomalainen isompi yliopisto, jolla on selkeästi yhteiskuntatieteellinen profiili. Sitä sillä ei tietysti olisi, jos yliopisto ja korkeakoulu yhdistettäisiin, hän sanoo.

TTKK myös vastaan

TTKK:n rehtori Jarl-Thure Eriksson ei hänkään ymmärrä, mitä lisäarvoa yhdistäminen toisi. Hän pelkää yhdistymisen vähentävän toiminnan joustavuutta.
-Isosta yliopistosta tulisi raskassoutuinen kaleeri, Eriksson arvelee.

Eriksson ehdottaa yhdistämisen sijasta uudentyyppistä yliopistoa, jossa eri aloja edustavat yliopistoyksiköt toimisivat itsenäisesti, mutta niillä olisi yhteinen strateginen johto. Tämä edellyttäisi päätöksenteon siirtämistä lähemmäksi toimintayksiköitä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme