Mainos
Mainos

Opintotuen takaisinmaksuehdotusten määrä kasvoi hieman

Opintotukilain mukaan opiskelijan pitää itse huolehtia siitä, että hänen vuositulonsa eivät ylitä vuositulorajaa, joka määräytyy opintotukikuukausien lukumäärän perusteella.

Kela on lähettänyt opintotuen takaisinmaksuehdotuksia hieman useammalle kuin vuosi sitten. Nyt ehdotuksia lähetettiin kaikkiaan 31 390 opintukea saaneelle, kun vuosi sitten määrä oli 30 510.

Takaisinmaksuehdotus lähetettiin sellaisille vuonna 2003 opintotukea saaneille, joiden vuositulot ylittivät vuositulorajan. Se tarkoittaa, että he ovat nostaneet liikaa opintotukea muihin tuloihinsa nähden ja joutuvat palauttamaan saamaansa tukea takaisin.

Kela arvioi, että maksuehdotusten kasvu kertoo yleistyneestä työssäkäynnistä opiskelujen aikana mutta myös siitä, että yhä useammat opiskelijat käyttävät opintotukea lainanomaisesti, kun varsinaista lainaa ei haluta ottaa.

Keskimääräinen takaisin maksettava summa on 1061 euroa. Päätösehdotusten mukainen summa on yhteensä 33,3 miljoonaa, kun se vuotta aiemmin oli 31,9 miljoonaa.

Päätösehdotus on maksettava, jos sen saaja ei 30 päivän kuluessa pyydä asian käsittelyä uudelleen. Näin kannattaa menetellä silloin, kun opiskelija on aloittanut opintonsa, valmistunut tai käyttänyt enimmäisopintotukiaikansa vuoden 2003 aikana.

Jos vuositulorajan ylitys johtuu muista tuloista kuin opiskeluaikana saaduista, maksettava summa voi kutistua tai sitä ei tarvitse maksaa lainkaan. Aikaisempina vuosina opintonsa aloittaneita tai valmistuneita on ollut noin 20-25 prosenttia takaisinmaksuehdotuksen saaneista.

Vuonna 2003 opintotukea sai kaikkiaan 329 000 kansalaista. Opintotukilain mukaan opiskelijan pitää itse huolehtia siitä, että hänen vuositulonsa eivät ylitä vuositulorajaa, joka määräytyy opintotukikuukausien lukumäärän perusteella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme