Mainos
Mainos

Opintotuki riittämätön opiskelijoilla

Opintotuki ei nykyisellään riitä kattamaan opiskelijoiden keskimääräisiä elinkustannuksia. Opiskelijoiden työssäkäynti näyttääkin yleistyneen. Opiskelijoiden toimeentulo-ongelmat korostuivat 1990-luvulla. Asumismenojen kallistuessa välttämättömien menojen osuus on noussut noin 50:sta 60 prosenttiin.

Opiskelijoiden tutkimussäätiön, Kelan ja opetusministeriön tutkimuksen mukaan opintotukijärjestelmän kehittäminen on jäänyt puolitiehen. Tutkimuksessa on selvitetty, miten opiskelijoiden toimeentulon rahoitus ja kulutus ovat muuttuneet 1900-luvulla.

Opintolainaa kaihdetaan

Opintotuki ja asumislisä ilman opintolainaa ovat yhteensä noin 2500 markkaa kuukaudessa. Koska tuki ei riitä, on pakko hakea töitä. Toisinaan on käytävä myös vanhempien rahapussilla. Opintolainaa kaihdettiin jo silloin, kun lainaehdot olivat vielä edullisia. Opintolainan muuttuminen markkinakorkoiseksi, 1990-luvun alun korkea korkotaso sekä työmarkkinoiden epävarmuus lisäsivät velkaantumisen pelkoa. Pelko säilyi, vaikka korkotaso myöhemmin laskikin. Tutkimuksista ilmeni, että opintolainaa ei enää välttämättä edes mielletä opintotueksi.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme