Mainos

Opiskelija-asunnot tänäkin syksynä kortilla

Opiskelija-asunnon saaminen on hankalaa tänäkin syksynä. Yliopistojen tämän vuoden opiskelijapaikat on jaettu, joten syksyn opiskelijaasuntojen jonot ruuhkaantuvat parhaillaan.

Kerrostalo

Suomalaisilla opiskelija-asuntoyhteisöillä on yhteensä noin 55 000 asuntopaikkaa. Asuntojen tarve on kuitenkin huomattavasti tarjontaa suurempi. Vuosi sitten elokuussa, jolloin jonot asuntopaikoille olivat pisimmillään, opiskelija-asuntoa jonotti koko maassa vajaat 13 000 yksinäistä opiskelijaa ja reilut 3 500 opiskelijaperhettä. Ruuhkat ovat tällä hetkellä vasta muodostumassa, mutta kaikki merkit viittaavat siihen ettei niihin tälläkään kertaa ole luvassa helpotusta. -Tilanne ei ole muuttunut viime vuodesta, kertoo SYL:n tiedotussihteeri Anne Rauhamäki. Rauhamäen mukaan suurin syy pitkiin asuntojonoihin on se, ettei ongelmalle ole tehty mitään.
-Asuntotuotanto ei ole seurannut opiskelijamäärien kasvua.

Pahin ruuhka Helsingissä

Helsingissä opiskelija-asuntosäätiön jonossa on tällä hetkellä jo yli 6 000 hakijaa. Säätiöön tulee päivittäin 100-150 hakemusta. -Pienemmissä yliopistokaupungeissa tilanne on parempi. Mitä pohjoisempaan mennään, sen lyheympiä jonot ovat, kertoo Rauhamäki. Helsingin opiskelija-asuntosäätiöstä (Hoas) kerrotaan, että syksyn hakemustilanne ei poikkea edellisistä vuosista. Hoas:n asuntoja vapautuu reilulle kahdelle tuhannelle opiskelijalle. Asuntoja jaettaessa etusijalla ovat uudet, syksyllä opintonsa aloittavat opiskelijat. Tällä hetkellä Hoas-asuntoa odottaa noin 1 400 yksin asuntoa hakevaa uutta opiskelijaa ja noin 150 perhettä. Yksinäinen hakija saa paikan perheellisiä helpommin. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tulevat hakijat ovat erityisasemassa, ja he saavat yleensä asunnon muita nopeammin.

Ylioppilaskunnat asunnottoman apuna


Paikka opiskelija-asunnosta heltiää vain noin joka kolmannelle opiskelijalle. Vajaa puolet opiskelijoista asuukin vapailta markkinoilta vuokratussa asunnossa. Tämän vuoksi erityisesti suurissa yliopistokaupungeissa on pulaa pienistä vuokra-asunnoista. Asunnon saamisen helpottamiseksi ylioppilaskunnat välittävät markkinahintaisia vuokra-asuntoja opiskelijoille. Tällaista välitystoimintaa on viime vuosina järjestetty ainakin Helsingin seudulla, Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Oulussa, Tampereella, Turussa ja Kuopiossa. Opintojen aloittamista ei kannata lykätä asunnon puutteen vuoksi. Asunnonvälityksen lisäksi monet ylioppilaskunnat järjestävät alkusyksystä hätämajoitusta niille, joilla ei ole minkäänlaista kattoa päänsä päällä. Asunnottomien opiskelijoiden kannattaakin kääntyä oman ylioppilaskuntansa puoleen.
(STT-MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot