Mainos
Mainos

Opiskelijajärjestöt pettyivät budjettiin

Hallituksen budjettiesitys ei paranna opiskelijoiden sosiaalisia etuja. Helsingin yliopiston ylioppilaskunta muistuttaa, että opintorahaa on tarkistettu viimeksi vuonna 1992. Sen reaaliarvo on laskenut viidenneksen.

Opiskelijajärjestöt ovat ottaneet pettyneinä vastaan hallituksen budjettiesityksen, joka ei paranna opiskelijoiden sosiaalisia etuja. Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY huomauttaa kannanotossaan, että opiskelijat unohdettiin budjetissa kokonaan.

HYY muistuttaa, että opintorahaa on tarkistettu viimeksi vuonna 1992. Sen reaaliarvo on laskenut viidenneksen.

Opiskelijajärjestöt ovat tänä vuonna kampanjoineet opintorahan 15 prosentin tasokorotuksen puolesta ja keränneet sitä vaativaan adressiin yli 100 000 nimeä.

Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Ilkka Wennberg luonnehti budjettiriihtä "räkäiseksi nauruksi opiskelijoille". Hänen mielestään budjettiesityksellä kasvatetaan opiskelijoiden menoja, ei tuloja. Esitys sisältää opintotuen 7,8 miljoonan euron leikkauksen, eikä elinkustannusten nousua kompensoida opiskelijoille mitenkään.

Myös ammattikorkeakoulujen opiskelijayhdistysten liitto SAMOK painotti, ettei hallituksen esitys sisällä yhtään parannusta opiskelijoiden taloudelliseen ahdinkoon.

Kulttuuriministeri Tanja Saarela ei saanut riihessä läpi esitystään opintotuen tulorajojen korottamisesta 20 prosentilla. Tätä tavoitetta puolsivat muun muassa Akavan opiskelijavaltuuskunta ja kokoomusopiskelijat.

Sosialidemokraattisten opiskelijoiden järjestö SONK korostaa odotusten kohdistuvan nyt eduskuntaan.

SDP:n varapuheenjohtaja Pia Viitanen haluaisi eduskunnan lisäävän budjettiin korotuksen opiskelijoiden ateriatukeen. Ilman tätä määrärahaa aterioiden hinnat nousevat. Viitanen pani epäonnistumisen tässä asiassa Saarelan "virheellisen neuvottelutaktiikan" syyksi.

Välikysymyskin on mahdollinen

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Suvi Linde'n puolestaan uskoo, että Saarelan esitys opintotuen tulorajojen nostosta olisi saanut enemmän kantovoimaa, jos siitä olisi etukäteen neuvoteltu valtiovarainministeriön kanssa.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä haluaa opposition tekevän asiasta välikysymyksen, jos hallitus ei korjaa esitystään. -Hallituspuolueiden kesäiset puheet opiskelijoiden puolesta ovat osoittautuneet pelkäksi varhaiseksi vaalipopulismiksi, ryhmä päättelee kannanotossaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme